Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Віктор Бондар

Читать на русском
Віктор Бондар дав 58 обіцянок, які виконувати він не поспішає. Поки з них реалізовані лише 8.
Віктор Бондар

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Віктор Бондар («Відродження»).

Бондар був обраний до Верховної Ради в 2014 році за виборчим округом №191 (Хмельницька область). Обіцянок депутат дає багато, за час каденції їх набралося вже 58, але виконав він лише 8 (14%), а провалив – 22.

Віктор БондарНародний депутат України
Бондар заявив, що сприятиме збільшенню заробітної плати вчителів до рівня стандартів ЄвросоюзуСказано 22 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Кілька виконаних Бондарем обіцянок стосуються позиції «Відродження» щодо голосування за певні законопроекти. На початку червня депутат виконав обіцянку про те, що партія голосуватиме за законопроект про створення Антикорупційного суду. Минулого року нардеп заявив, що «Відродження» виступить проти медичної реформи й група за законопроект не проголосувала.

Також депутат обіцяв, що в 2018 році «Відродження» виступатиме за збереження мораторію на продаж української землі. «Земля – одне з найцінніших національних багатств України. І ми послідовно виступали й виступаємо, що продаж землі заради кредитів МВФ або на догоду будь-яких інших наших партнерів і кредиторів є повною нісенітницею», – зазначив Бондар. У грудні минулого року група майже повним складом (22 особи з 26) підтримала закон «Про продовження на рік мораторію на продаж сільськогосподарських земель».

Іншу обіцянку, пов'язану із землею, Бондар провалив. У своїй програмі він обіцяв обмежити термін оренди землі до 25 років. Але відповідний законопроект так і не ініціював.

Віктор БондарНародний депутат України
Бондар забезпечить відновлення спортклубівСказано 22 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Крім того, в передвиборчій програмі депутат обіцяв скоротити бюджет на утримання парламенту, президента, Кабінету міністрів і державних органів на 40%. З усіма цими обіцянками Бондар не впорався. Порівняно з минулим роком витрати на Раду збільшилися на 400 мільйонів (до 1,6 мільярда гривень), на Державне управління справами, яке займається обслуговуванням Адміністрації президента, – на 600 мільйонів гривень (до понад 2 мільярди гривень), на Кабмін – до 1,5 мільярда гривень. Ці зміни були закладені в державний бюджет-2018, який Бондар підтримав.

Не виконав Бондар програмну обіцянку запровадити 5-річний мораторій на перевірки малого та середнього бізнесу. У листопаді 2016 року, коли Рада ухвалювала законопроект про продовження мораторію на проведення державних планових перевірок малого й середнього бізнесу, нардепа в залі не було. При цьому своїх ініціатив з цього питання він не вносив. Така ж ситуація з його обіцянкою забезпечити безкоштовну вищу освіту для дітей із малозабезпечених сімей: за освітню реформу Бондар не голосував і своїх пропозицій не вносив.

Цілих 28 обіцянок Бондарю ще потрібно виконати. Цього тижня депутат пообіцяв внести зміни до законодавства, щоб запровадити матеріальну відповідальність для осіб, які підписали рішення про проведення незаконних обшуків та арештів. «Якщо в результаті розгляду справи суддею не буде доведено, що підприємство чи компанія не платили податки або мали якісь проблеми, то ті, хто підписував ці рішення, будуть зі своєї кишені компенсувати всі збитки», – розповів він.

Віктор БондарНародний депутат України
Бондар пообіцяв забезпечити соціальний захист військових пенсіонерівСказано 22 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Решта поки що не виконаних обіцянок Бондаря – програмні. Зокрема, депутат обіцяв створити умови для зеленого туризму, а також нові робочі місця в цій сфері. Поки Рада лише ухвалила в першому читанні зміни до закону «Про особисте селянське господарство» з розвитку сільського зеленого туризму. Але нардеп за цей документ не голосував.

У своєму окрузі Бондар обіцяв відремонтувати бібліотеки, кінотеатри, побудувати фонтани й встановлювати спортивні майданчики. Нічого ще для виконання цих запевнень народний депутат не зробив. Крім того, Бондар пообіцяв допомогти в ремонті й відновленні храмів у окрузі. Восени 2016-го за його сприяння в центрі Летичева почали будувати дерев'яну церкву. А село Радянське отримало фінансову допомогу для ремонту трапезної в церкві.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриках «Рік до виборів» та «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: