Що обіцяють мажоритарники Полтавської області у сфері освіти

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує стежити за тим, як народні депутати виконують свої обіцянки. Сьогодні ми аналізували, що мажоритарники Полтавської області обіцяли у сфері освіти.

В області вісім народних депутатів, обраних за одномандатними виборчими округами, й семеро з них дали 18 обіцянок, пов'язаних з освітою, причому більшість із них – популістські. Рекордсменом став Олег Кулініч (ОВО №147, Миргород), який дав 10 запевнень, з яких чотири виконав, а одне – провалив.

У своїй передвиборчій програмі Кулініч пообіцяв підтримувати реформування сфери освіти, проте не голосував за відповідний проект закону, який передбачав запровадження нових стандартів освіти в Україні. Відповідно до закону, школа матиме три рівні: початкова – 4 роки (запроваджуться з 2018 року), базова середня освіта – 5 років (запроваджується з 2022 року), профільна середня освіта – 3 роки (запроваджується з 2027 року).

Олег КулінічНародний депутат України
Кулініч обіцяє підтримувати реформування освітньої галузіСказано 22 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Також учителям підняли зарплати – не нижче за три мінімальні зарплати в країні. А в разі успішного проходження добровільної сертифікації викладач отримає 20% надбавки до зарплати. Загалом на фінансування освіти з держбюджету має виділятися не менш ніж 7% валового внутрішнього продукту (в попередньому законі про освіту було 10%).

Кулініч був відсутній на голосуванні за цей законопроект. Його колега з депутатської групі «Відродження» Андрій Шипко заявив, що в законопроекті не врахували їхні пропозиції, тому нардепи проігнорували голосування.

В активі нардепа чотири виконані обіцянки – допомогти замінити вікна в чотирьох школах округу. «За рахунок коштів державної субвенції, яка була залучена за моєю участю, у школах та дитсадках Зіньківського району цього літа проведена заміна вікон на металопластикові на загальну суму 4,6 мільйона гривень», – повідомив нам Кулініч, додавши, що загалом на заміну вікон у школах округу витратили 8,1 млн грн.

Олег КулінічНародний депутат України
Кулініч планує повністю оновити робочі місця для школярів ЗіньківщиниСказано 4 жовтня 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

Нардеп планує в 2018 році повністю оновити всі парти й стільці для школярів Зіньківщіни (приблизно на 1700 учнів). Також він має намір вибивати субвенції для ремонту фундаменту та спортзалу школи в селі Савинці.

Сергій Каплін (ОВО №144, Полтава, Жовтневий р-н) провалив обіцянку про те, що не підтримуватиме освітню реформу. Через кілька днів він проголосував за урядовий законопроект «Про освіту». Цікаво, що незадовго до цього він зареєстрував постанову про звільнення Лілії Гриневич із посади міністра освіти та науки.

Що ближчі нові вибори, то більше лунає обіцянок про підвищення зарплат і ремонт шкіл. Нещодавно Каплін заявив, що він має намір домагатися підвищення зарплат для низки категорій населення, в першу чергу для залізничників, металургів, працівників у сфері машинобудування, вчителів, лікарів і представників культури.

Сергій КаплінГолова політичної партії "Соціал - демократична партія"
Каплін запевнив, що не буде підтримувати освітню реформуСказано 31 серпня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

А його колега, нардеп Андрій Река пообіцяв допомогти збудувати при Невхоращанській школі спортивний майданчик зі штучним покриттям. Такі обіцянки не належать до обов'язків народних депутатів, які мали б займатися законотворчою діяльністю.

Костянтин Жеваго (ОВО №150, Горішні Плавні) ще в своїй передвиборчій програмі обіцяв забезпечити оновлення матеріально-технічної бази шкіл та дошкільних установ округу. А Юрій Бублик (ОВО №145, Полтава, Київський район) поки що нічого не зробив, щоб виконати свою програмну обіцянку – надавати пільгові кредити для молоді на здобуття вищої освіти.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше «Слово і Діло» писало, що обіцяють у галузях медицини та освіти мажоритарники Чернівецької області.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: