Мирний план Авакова: які мотиви та що реально чекає на Донбас?

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Суть дій міністра внутрішніх справ не в тому, щоб завтра повернути Донбас, а в тому, щоб повернути свій вплив на ті сфери, які в нього були, коли була АТО.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів військовий експерт Олег Жданов, оцінюючи план міністра внутрішніх справ Арсена Авакова щодо деокупації Донбасу.

«Коли обговорювали закон про реінтеграцію Донбасу, говорили про те, що на стан протиборчих сторін це ніяк не вплине, тому що президент не змінює свою концепцію мирного плану. «Мінську» альтернативи немає. Однак змінилася система контролю та управління в усій зоні колишньої АТО», – зазначив Жданов.

Він уточнив, що якщо раніше в кожної силової структури була своя зона відповідальності, за МВС були блокпости та пропускні пункти, то тепер усе під себе взяли військові.

«Усе тепер за президентом. Коли змінилася система контролю та управління, це стало ООС, відповідно, Аваков відчув, що він втрачає вплив», – підкреслив експерт.

Жданов нагадав про несподівану поїздку Авакова на Донбас під час травневих свят. За його словами, тоді Аваков особисто вже переконався, що військові все контролюють, в тому числі й контрабанду.

«Тому на місці вирішити це питання Аваков не може, до президента він не піде для того, щоб зберегти свої повноваження. Залишається лише придумати якийсь мирний план і як автор плану отримати доступ до оперативного штабу. Він намагається знайти громадську підтримку, тому що це найболючіше питання в суспільстві – припинення вогню та повернення Донбасу», – акцентував фахівець.

На його переконання, зараз усі розмови щодо Донбасу є пробним кроком.

Якщо АП відреагує негативно, все зійде нанівець. Якщо буде сигнал, то до липня з'явиться якийсь план, який протягуватимуть через РНБО, щоб президент ввів його в дію, додав експерт.

На його думку, автор плану отримає доступ до штабу в плані його впровадження. Саме за це йде боротьба й про це говорить Аваков.

«Все інше безглуздо. Тому що немає ще навіть проекту резолюції, немає консультацій із членами Ради безпеки ООН щодо мандату миротворців. Але вже вирішили, що миротворці йдуть уперед, поліція за ними захищатиме. Ніякої поліції там не буде», – пояснив фахівець.

Ба більше, за його словами, якщо миротворці будуть, на Донбасі з'являться тимчасові адміністрації.

«Вибори за стандартами ООН, як показує світова практика, проводитимуться через 3-5 років, лише після того, як комісія ООН зробить висновок про те, що суспільство й соціальна ситуація сприяють проведенню чесних виборів до місцевих рад», – уточнив він.

Потім ще роки 2-3 буде передача влади від тимчасових адміністрацій до місцевих рад. Це такий довгий шлях, а нам його пропонують пройти за три тижні.

«Потрібно пам'ятати, що є ще ефект зворотної хвилі. Перші тижні – радість від звільнення. Після почнуться труднощі з постачанням, управлінням. Буде зворотна реакція й потрібен буде час, щоб усе налагодити, адже буде відчуття, що вчора в нас усе було, а сьогодні нічого немає», – резюмував Олег Жданов.

За даними «Слова і Діла», 10 травня 2018 року міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков пообіцяв створити план дій із деокупації Донбасу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: