Чи покращилося фінансове становище українців?

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

На жаль, поки що заява Національного банку виглядає передчасною. Це не зовсім відповідає дійсності.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак, оцінюючи заяву НБУ про те, що зменшення співвідношення кредитів до депозитів населення свідчить про поліпшення фінансового стану.

«Звичайно, все пізнається в порівнянні. Якщо порівнювати з 2014 та 2015 роками, коли в Україні відбувалася дуже швидка й глибока девальвація гривні, знецінення доходів, при цьому паралельно йшло підвищення тарифів, яке потім потягнуло за собою підвищення цін на все без винятку, то, можливо, фінансове становище українців зараз трохи краще», – зазначив Новак.

При цьому він уточнив, що з цим можна погодитися, лише якщо порівнювати з 2015 роком. Якщо порівнювати економічну ситуацію з докризовим станом, наприклад, із 2013 роком, то картина інакша, підкреслив експерт.

«До показників 2013 року нам ще досить далеко», – констатував він.

Економіст пояснив, що критерій співвідношення кредитів до депозитів не є показником визначення здоров’я фінансового становища населення.

Як змінювалася середня зарплата українців за роки незалежності?«Слово і Діло» підготувало інфографіку про те, як змінювався середній рівень зарплати в Україні від початку незалежності.

«Більш об’єктивним критерієм є купівельна спроможність – що можна купити сьогодні за середній дохід українця, а також частка заощаджень у загальних доходах. Людина отримує дохід, зарплату чи пенсію – скільки з цих коштів витрачається на поточне життя, а скільки вона може дозволити собі відкладати», – пояснив експерт.

За його словами, навіть за офіційною оцінкою ООН, на сьогодні 60% українців живуть за межею бідності, прийнятою в світі.

«Тому говорити про якесь покращення життя та економічного становища українців поки передчасно», – резюмував Андрій Новак.

Додамо, президент Петро Порошенко заявив, що в другому кварталі цього року відбудеться зростання мінімальної зарплати до 4200 гривень, що не є межею.

Як змінювалася середня зарплата українців за роки незалежності – в матеріалі за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: