Чому Угорщина втретє зірвала комісію Україна-НАТО та як обійти вето?

Читать на русском
Володимир Огризкоекс - міністр закордонних справ

У першу чергу угорці дискредитують себе в очах своїх колег. Така поведінка підтверджує, що щось не так саме з ними. Тому це негатив для самої Угорщини.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко, оцінюючи інформацію про те, що Угорщина втретє заблокувала засідання Україна-НАТО.

«Частково це дійсно є болючим питанням для України, але з іншого боку, це не так критично. Якщо ми візьмемо до уваги те, що слід виконати передусім «домашнє завдання», то від того, чи відбудеться комісія, для нас нічого не зміниться. Так, це політичний акт, це важлива зустріч. Однак вона не є принциповою в контексті практичних дій», – зазначив Огризко.

Скільки дітей в Україні навчаються мовами національних меншин?Аналітики «Слова і Діла» підняли статистику і розібралися, скільки учнів в Україні навчаються мовами національних меншин.

На його думку, МЗС варто ставити питання про проведення робочої зустрічі в такому форматі, який запланований офіційно, але без Угорщини.

«Це можливо. Звичайно, це може викликати ще більший демарш з боку Будапешта, але, згадуючи класика, нам своє робить», – підкреслив дипломат.

«Зрештою, ми нічого не порушили, жодним чином не виходимо зі своїх міжнародних зобов’язань. Якщо Угорщина на цьому будує свою політику, тим гірше для самого Будапешта», – акцентував він.

Крім того, за його словами, потрібно дати зрозуміти НАТО, що вони мають розбиратися з Угорщиною в своєму внутрішньому колі.

Він пояснив, що така поведінка є, образно кажучи, давньою фішкою Угорщини.

«Річ у тім, що Будапешт досі вважає, що має повернутися до теми Великої Угорщини, яка давно закрита й не працює. Але це виключно політичний аспект, який дозволяє угорській стороні й тим політичним силам, які цим займаються, триматися на плаву. Це дуже популярно, патріотично, й тому на це ведеться громадськість. Відповідно, цим можна зловживати, що й робить Будапешт», – уточнив Огризко.

Якщо подивитися на реальний стан угорської меншини, то ще доведеться пошукати кращі умови для угорців у будь-якій іншій країні, звернув увагу дипломат.

«Угорська меншина має в Україні все, що тільки можна. Таких умов немає ані в Румунії, ані в Словаччині. Але оскільки Україна сьогодні ослаблена, то дехто з провокативних угорських політиків хоче цим скористатися», – додав він.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що рішення про вступ України до НАТО прийматиметься на референдуміСказано 1 грудня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

На його переконання, Україні варто чітко показати межі, які не варто переходити.

«Межі чітко вказані в міжнародно-правових зобов’язаннях. Ба більше, слід звертати увагу на повну протиправність угорської сторони щодо видачі угорських паспортів на Закарпатті. Це порушення Конституції України. Варто поставити це питання перед НАТО, щоб ті, своєю чергою, закликали Будапешт до адекватної поведінки», – резюмував Володимир Огризко.

Скільки дітей в Україні навчаються мовами національних меншин – на нашійінфографіці.

За даними «Слова і Діла», чотири роки тому Петро Порошенко запевнив, що рішення про вступ України до НАТО ухвалять на референдумі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: