Угорщина вимагає, щоб НАТО переглянуло політику щодо України

Читать на русском
Уряд Угорщини офіційно ініціював в НАТО перегляд програм підтримки України. Будапешт пропонує адаптувати політику.

Уряд Угорщини офіційно ініціював в НАТО перегляд всіх програм підтримки України.

Про це повідомляє «Європейська правда», пише «Слово і Діло».

Мовне питання та проблема угорців: чи є ризик глобального конфліктуУгорщина знову висунула вимоги щодо освітнього закону. Ба більше, заблокувала зустріч Україна-НАТО. У конфлікті між країнами розбирались експерти.

За інформацією видання, під час першого засідання оновленого уряду Угорщини на чолі з Віктором Орбаном був ухвалений документ «Меморандум: Ініціатива створення нової політики НАТО щодо України».

Цей документ був направлений до керівництва Альянсу та до всіх держав-союзників. У ньому угорський уряд доводить, що «реформування України провалилося».

«Українська держава ослабла до тієї міри, що тепер вона не здатна виконувати свої базові зобов’язання, в тому числі забезпечувати верховенство права та здійснювати ефективне економічне, соціальне та політичне управління», - йдеться у документі.

Уряд Орбана також наголошує, що Україна не досягла успіху «попри безпрецедентний рівень політичної підтримки та фінансової допомоги». Також у документі говориться, що Україна «становить небезпеку для сусідів».

На цій підставі Будапешт пропонує переглянути підтримку, яку НАТО надає Україні.

«Щоби зберегти стабільність у регіоні на східному кордоні Альянсу, НАТО має адаптувати свою політику щодо України до цих нових обставин», - підкреслюється в документі.

При цьому Будапешт готовий відмовитися від всіх своїх звинувачень, якщо Україна не буде застосовувати мовну норму освітнього закону для національних меншин кран-членів НАТО (в тому числі – угорської меншини на Закарпатті).

Що українські політики обіцяють з приводу мовного питанняУ світі відзначають Міжнародний день рідної мови. З цього приводу Слово і Діло зібрало обіцянки політиків щодо мовного питання.

Нагадаємо, 28 вересня 2017 року в Україні набрав чинності закон «Про освіту», який, зокрема, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є тільки державна мова. Мови нацменшин, включаючи угорську, вивчатимуться тільки до п'ятого класу, а вже з 2020 року освіта в Україні стане цілком україномовною.

Документ викликав різку критику ряду країн, зокрема, Угорщини.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: