Візит генсека ООН на ЧС із футболу: дипломатія чи зрада?

Читать на русском
Володимир Огризкоекс - міністр закордонних справ

Те, що відбувається, не можна назвати дипломатією. Дії генерального секретаря ООН можна вважати дискредитацією не лише його самого, але й організації, яку він представляє.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко, оцінюючи інформацію про те, що генсек ООН їде на ЧС із футболу до РФ, де проведе зустріч із Володимиром Путіним, попри порушення Росією міжнародного права та норм ООН.

«Їхати в гості до країни-агресора, до країни, яка грубо порушує засадничі норми та принципи Організації, означає самому власноруч стимулювати подальшу ганебну діяльність Росії. За такого генерального секретаря дуже соромно, як і за те, що країни погодилися обрати його на таку надзвичайно важливу політичну посаду», – зазначив Огризко.

На його переконання, українська дипломатія має не просто констатувати цей візит, а вжити відповідних заходів по лінії МЗС.

ЧС-2018 стартує в Росії: що пишуть у соцмережахЧемпіонат світу з футболу сьогодні стартує в Росії. Слово і Діло розбиралось, як до цього ставляться в соціальних мережах.

Ідеться про те, щоб не просто висловити глибоке занепокоєння, що наразі стало трендом, додав він.

«Навіть до того, щоб вимагати пояснень від генсека ООН на предмет того, що він забув у країні-агресорі», – уточнив дипломат.

Експерт звернув увагу, що якраз ООН ніколи не говорила про ізоляцію РФ, а західні партнери дотримуються ідеї, що РФ потрібно стримувати, але не ізолювати, й вести діалог. При цьому ООН навіть до такої позиції не дійшла.

Однак, за його словами, тут ідеться навіть не про ізоляцію, а про посилення санкційного режиму.

Дипломат підкреслив, що жодна з цивілізованих країн нікого на цей чемпіонат не відправила.

Він констатував, що приїдуть лідери Білорусі, Казахстану, Болівії та центральноазійських країн.

«Тобто такого типу країни підтримують РФ, з відповідним рівнем політичної культури та демократії. Це саме те середовище, до якого зараз опустилася Росія. Цивілізовані країни все-таки пішли на бойкот. На цьому тлі ще більш неоковирним виглядає цей візит генсека ООН. Це удар по іміджу всієї організації», – резюмував Володимир Огризко.

Раніше «Слово і Діло» з'ясовувало, що в соціальних мережах думають про початок ЧС-2018 у Росії.

Історія бойкотів Чемпіонатів світу з футболу збірними країн – на нашій інфографіці.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: