Вибори в Україні та Донбас: на що розраховує Путін?

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

7 червня на «прямій лінії» з громадянами Росії президент РФ Володимир Путін пообіцяв «тяжкі наслідки для української державності» в разі, якщо ЗСУ перейдуть у наступ під час проведення ЧС із футболу. Це вчергове говорить про те, що РФ не має наміру йти з Донбасу.

Про це в ексклюзивному матеріалі «Хитрий план Путіна. Чому президент РФ заявив про загрози для України» для «Слова і Діла» розповів журналіст Денис Попович.

Попович зазначив, що крім погроз «важких наслідків», Путін також додав, що проблема врегулювання конфлікту на Донбасі має вирішуватися лише в рамках Мінських угод.

Мир на Донбасі: хто може вплинути на Путіна та чому Javelin не врятуютьПрезидент Росії Володимир Путін вважає телефонні переговори з українським лідером Петром Порошенком сигналом про зацікавленість у врегулюванні ситуації на Донбасі.

Він нагадав, що про Мінськ за підсумками нормандської зустрічі згадав і голова МЗС РФ у контексті того, що ідеї США з приводу введення на Донбас миротворчої місії у вигляді «військово-політичної комендатури», яка діятиме на всій території ОРДЛО, «руйнує Мінські домовленості».

У МЗС РФ наполягають на форматі місії, яку Путін запропонував ще у вересні 2017 року. Тобто, як пояснив журналіст, це говорить про те, що РФ не має наміру йти з Донбасу, незважаючи на дедалі частіші санкції США й поставку Javelin у розпорядження ЗСУ.

Експерт додав, що хоч навмисно загострювати ситуацію РФ навряд чи стане, якщо ЗСУ спробують звільнити Донбас силою, підуть у відповідь їхні заходи, про що попередили в Кремлі.

На його думку, можливості для цього в РФ є, причому це не обов'язково «вторгнення».

«Нагнітання напруженості на Азовському морі також є прекрасним інструментом стримування спроб української армії просунутися вперед на сході», - акцентував Попович.

За його словами, РФ готова йти на різні заходи, навіть незважаючи на санкції США, в тому числі через розуміння політичних розкладів усередині самої України.

«Що ближчі вибори, то більше публікується соціологічних опитувань, які говорять про зниження рейтингу чинної влади й зростання популярності опозиції», – нагадав журналіст.

Не виключено, що в очікуванні зміни політичної конфігурації в Україні Володимир Путін просто тягне час для того, щоб перезапустити переговорний процес із питань урегулювання ситуації на Донбасі, але вже з новим керівництвом України.

Попович не виключив, що після зміни президента в нашій країні в РФ з'явиться більше варіантів для того, щоб вирішити проблему Донбасу на вигідніших для себе умовах.

Думка про те, що нова влада зможе домогтися завершення війни, стає популярною серед населення країни, звернув увагу експерт.

«Автор цих рядків спілкувався з жителями Луганська, які змушені були залишити своє місто в 2014 році й переселитися до Києва. Співрозмовники всерйоз розраховують, що нова влада завершить війну й вони зможуть повернутися додому. Не виключено, що ці настрої призводять до популярності опозиції й спонукають Кремль терпляче чекати результатів виборів президента України», – наголосив він.

На його думку, погрози Путіна з приводу «важких наслідків для української державності», а також незгода на введення миротворців у форматі, який влаштовує Україну та США, призначені особисто для Порошенка.

Це логічно, оскільки вдалий наступ на Донбасі або вирішення питання про введення миротворців у форматі, коли вони перекриють кордон з РФ, дозволить Києву зачистити бойовиків і підняти рейтинг глави держави. В Кремлі не хочуть, щоб чинний президент отримав хоч якийсь шанс, і заздалегідь застерігають його від «різких рухів».

«Українській владі важливо зараз продовжувати обраний курс у розрахунку на те, що до виборів усе ж станеться якась із подій, яка дозволить Порошенку поліпшити свої позиції або знизити рейтинг конкурентів. Інакше прихильникам нинішньої влади залишиться розраховувати лише на те, що нова влада України виявиться не такою вже «зручною» для РФ», – резюмував Денис Попович.

Докладніше читайте в матеріалі «Хитрий план Путіна. Чому президент РФ заявив про загрози для України».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: