Мир на Донбасі: хто може вплинути на Путіна та чому Javelin не врятують

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Зміна поведінки РФ щодо Донбасу й сигнали про реальне врегулювання конфлікту можуть бути лише в зв'язку з тиском США. Ніхто, крім США, не може вплинути на Путіна.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Золотарьов, оцінюючи підсумки переговорів Путіна та Порошенка щодо Донбасу й урегулювання ситуації на сході України.

«Якщо щось відбувається, то лише в контексті рішень США. Якщо прибрати Америку, жодних причин Путіну хвилюватися й змінювати політику щодо України немає. Заяви про переговори, зрушення також є частиною політики щодо збереження статусу-кво. Коли нічого не змінюється, всі, як правило, запевняють один одного й населення в тому, що йдуть серйозні внутрішні процеси, просто їх поки не видно, але незабаром щось станеться», – зазначив Золотарьов.

На його думку, якщо Путін навіть проявляє якісь наміри, то робить він це перед зустріччю з Трампом.

«Можливо, для того, щоб продемонструвати Трампу свою готовність іти на якісь поступки», – припустив експерт.

Він не виключив, що це спроба підготуватися до зустрічі з президентом США.

Якщо Путін і має намір щось вирішувати, то це продиктовано лише міркуваннями в ключі США, уточнив політолог.

«Американська зброя навряд чи могла так вплинути на Путіна. Ми радше самі зробили культ із цього. До того ж зброю добре мати в умілих руках. А в нас половину продадуть або сховають на складах», – додав Золотарьов.

На його переконання, зброя не може врятувати, якщо армія не зазнала реформ, а змін не було.

«Уся радянська система збережена й деградувала за ці роки. Не кажучи вже про те, скільки в нас російських агентів у структурах Міноборони та «Укроборонпрому». Так, добре мати протитанкову зброю, але в РФ перевага в повітрі. Про це не говорять чомусь», –підкреслив експерт.

Звичайно, Путіну неприємно, що Обама всіляко відмовлявся від втручання в Україну, а Трамп взяв і поставив нам зброю, але це не змусить Путіна змінити стратегію й тактику щодо Донбасу, наголосив політолог.

«Javelin не надає стратегічних переваг. Ця перевага тактична, на зіткненнях піхоти з танками. А це лише один із можливих сценаріїв на полі бою. Тому вплив щодо Донбасу на Путіна мають фактично лише США», – резюмував Володимир Золотарьов.

Відзначимо, напередодні президент Петро Порошенко заявив, що операція Об'єднаних сил надає ЗСУ більше прав.

За даними «Слова і Діла», 5 травня 2018 року Петро Порошенко запевнив, що Україна точно не нападатиме на Росію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: