Названі умови виділення Україні мільярда від ЄС

Читать на русском
Україна має вжити жорстких антикорупційних заходів, включаючи створення Антикорупційного суду, до початку виплат.

Україна має вжити «жорстких антикорупційних заходів, включаючи створення Антикорупційного суду, до початку виплат».

Про це йдеться в заяві Європарламенту, який у середу, 13 червня, прголосував за надання Україні макрофінансової допомоги в розмірі мільярда євро, пише «Слово і Діло».

Антикорупційний суд: чому раптом більшість проголосувала «за»?7 червня Рада вирішила два ключових питання, які тягнулися понад півроку. Зокрема, ухвалила закон про Антикорупційний суд та обрала аудитора НАБУ.

«При цьому вони (європарламентарі – ред.) наполягали на тому, щоб Європарламент, Рада ЄС та Єврокомісія виступили зі спільною заявою про політичні умови, які має виконати Україна, через побоювання щодо темпів реформ і боротьби з корупцією в країні», – йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що заява євродепутатів про умови додається до рішення про підтримку виділення допомоги Україні. У заяві євродепутати наголосили, що попередньою умовою для надання кредиту для України визначені «ефективні демократичні механізми, в тому числі багатопартійна парламентська система, верховенство права та права людини».

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв, що в Україні пройде референдум щодо членства в Європейському СоюзіСказано 1 грудня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

У ній також підкреслюється, що використання допомоги ЄС має сприяти скороченню бідності й створенню робочих місць в Україні.

В Європарламенті також наполягають на тому, що надання кредиту обумовлене прогресом у боротьбі з корупцією й, зокрема, створенням спеціалізованого Антикорупційного суду відповідно до рекомендацій Венеційської комісії Ради Європи. При цьому уточнюється, що 7 червня парламент України проголосував за створення цього суду.

«Єврокомісія та Європейська служба зовнішніх зв'язків мають перевірити, чи дотримані ці попередні умови протягом усього процесу, й оприлюднити висновки. Якщо вони не дотримані, то Єврокомісія має тимчасово призупинити або скасувати виплати макрофінансової допомоги», – йдеться в заяві.

Схвалення в Раді ЄС нової програми макрофінансової допомоги для України очікується 26 червня.

Раніше Конгрес США схвалив виділення мільйонів на військову допомогу Україні в 2019 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: