Праймеріз в Україні: бути чи не бути?

Читать на русском
Вадим Карасьовполітолог, директор Інституту глобальних стратегій

Фальстарт майбутніх виборів президента й парламенту почався з того, що багато партійних сил вирішили провести праймеріз.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політолог Вадим Карасьов, передає «Слово і Діло».

«Почалися дискусії про те, щоб рейтинговим голосуванням вибрати кандидата від умовно альтернативних демсил. Гідного конкурента Порошенку й Тимошенко на президентських виборах. Але вже очевидно, що єдиний кандидат навряд чи буде», – зазначив політолог.

У «Русі нових сил» замахнулися на «народні праймеріз» – знайти кандидата серед людей, додав експерт.

«Але як їх провести в наших умовах та за які кошти? Шоу «Знайти талант» у політиці не працює», – уточнив Карасьов.

Топ-20 політиків, яких українці обрали би президентом протягом останніх двох роківМи вивчали, як змінювалася електоральна підтримка більш ніж двох десятків політиків, що могли б стати президентом, порівнявши дані 14 досліджень двох соціологічних компаній.

Експерт також звернув увагу, що внутрішньопартійні праймеріз стартували в УКРОПі. Мета – висунути гідного кандидата на партійному рівні.

Однак чи можна застосувати праймеріз у наших умовах – питання, підкреслив політолог.

За його словами, в самій Америці є два види праймеріз – відкриті й закриті.

«Відкриті фінансує держава й за кандидатів голосують зареєстровані прихильники партії плюс безпартійні. Саме такі праймеріз вивели Трампа в загальнонаціональні кандидати. Закриті – це внутрішньопартійні праймеріз, де на рівні регіональних парторганізацій йдуть різні види голосування за кандидатів, де в результаті перемагає найсильніший», – пояснив Карасьов.

На його думку, саме на партійному рівні праймеріз можуть себе вдало зарекомендувати.

«По-перше, це заслін ризиків перетворитися на лідерську партію з безальтернативним кандидатом. По-друге, праймеріз на рівні регіональних партійних осередків – це крок до нормальної децентралізованої партійній структури. Гідних кандидатів потрібно шукати в регіонах, а не в Києві. По-третє, дебати кандидатів – це конкуренція ідей і підходів, це відкрита розмова й взяття на себе відповідальності претендентами», – акцентував експерт.

Він не виключив, що праймеріз у нас приживуться як технологія партійного будівництва.

«Однак як визначення кандидатів у президенти, та ще й в олігархічному партійному полі, напевно, поки не час», – резюмував Вадим Карасьов.

Кого українці бачать майбутнім президентом – на нашій інфографіці.

Топ-20 політиків, яких українці обрали би президентом протягом останніх двох років, – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: