Чи покарають «Інтер» через трансляцію ЧС із футболу?

Читать на русском
Олександр Піддубниймедіаексперт

У цій ситуації щодо трансляції ЧС із футболу має рацію як парламент, так і телеканал «Інтер».

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів медіаексперт Олександр Піддубний, оцінюючи рішення комітету ВР, який підтримав постанову про заборону телеканалам транслювати Чемпіонат світу з футболу та наміри «Інтеру» показати матчі.

«Якщо парламент домагатиметься після трансляції Чемпіонату світу з футболу «Інтером» відповідальності від телеканалу, то канал може послатися на те, що він ухвалив рішення про трансляцію ЧС раніше, ніж була ухвалена офіційно остаточна заборона. Відповідно, можна буде сказати, що рішення парламенту є тиском на політику телеканалу. І в цьому плані, як би хто не ставився до каналу, «Інтер» матиме рацію», – зазначив Піддубний.

З іншого боку, уточнив він, позиція парламентарів, які хочуть заборонити трансляцію телеканалами Чемпіонату світу з футболу, також правильна.

Низка країн, наприклад, Польща, також проводила свою інформаційну політику в тому напрямку, щоб блокувати ЧС із футболу в Росії, нагадав експерт.

Історія бойкотів Чемпіонатів світу з футболу збірними країнЧС-2018 уже бойкотує уряд Великої Британії. Не виключено, що таке ж рішення ухвалять урядовці Швеції, Ісландії, Данії та Польщі.

«У Польщі потім це рішення скасували, один із телеканалів транслюватиме чемпіонат, але тим не менш позицію парламентарів також можна зрозуміти. Тут чіткі аналогії з Олімпіадою 1980 року, коли було вторгнення Радянського союзу до Афганістану й низка країн бойкотувала Олімпіаду. Це загальноприйнята практика», – підкреслив Піддубний.

Однак у цій ситуації, якщо парламентарі наполягатимуть на тому, щоб «Інтер» виконував рішення щодо заборони, то нічого з цього не вийде й телеканал жодної відповідальності не понесе, додав він.

«Річ у тім, що політика нашої Нацради з питань теле- і радіомовлення полягає в тому, що спочатку за якесь порушення мають висунути попередження. Вже під час повторного порушення настає відповідальність. Чемпіонат світу – це, грубо кажучи, одноразова інформаційна акція. Якщо «Інтер» його транслюватиме, то отримає попередження. Другого Чемпіонату світу вже не буде. Тобто обмежаться одним попередженням і все», – пояснив фахівець.

Ба більше, він не виключив, що історія може бути неприємною через те, що «Інтер» спробує ще й звинуватити ВР у тому, що на його інформполітику тиснуть.

«Звісно, суспільство це сприйме з гумором, але для Заходу це може стати сигналом про те, що в Україні знову якісь обмеження свободи слова», – резюмував Олександр Піддубний.

Історія бойкотів Чемпіонатів світу з футболу збірними країн – на нашій інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: