Комітет визначився з двома кандидатами в аудитори НАБУ

Читать на русском
Антикорупційний комітет парламент нарешті визначив чергові дві кандидатури в аудитори НАБУ.

Комітет Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції підтримав кандидатури Володимира Василенка та Томаса Фаєрстоуна в аудитори Національного антикорупційного бюро.

Таке рішення ухвалив парламентський комітет сьогодні, 6 червня, повідомляє «Слово і Діло».

Члени комітету більшістю голосів підтримали лише дві кандидатури: правозахисника-пенсіонера Василенка (13 голосів) та колишнього прокурора Сполучених Штатів Америки Фаєрстоуна (10 голосів).

Саме з цих двох кандидатур Верховна Рада обиратиме аудитора НАБУ від парламенту.

Як відомо, Василенко раніше працював суддею в міжнародному суді ООН та представником України в Раді ООН із прав людини. Кілька місяців тому його кандидатуру на аудитора НАБУ пропонував Олег Ляшко. У 2015 році він був делегований указом президента Петра Порошенка до Конституційної комісії разом з Михайлом Буроменським, обраним в аудитори НАБУ за квотою Кабінету міністрів.

Свою чергою Фаєрстоун є колишнім прокурором США, партнером компанії «Бейкер та Маккензі». Віе має значний досвід в органах досудового розслідування та прокуратурі США: 6 років працював у відділі боротьби з організованою злочинністю прокуратури США в Нью-Йорку, де спеціалізувався на справах російських олігархів та чиновників, пов'язаних із корупцією та відмиванням коштів. Був головним прокурором у справі щодо екстрадиції російського топ-посадовця Павла Бородіна до Швейцарії за звинуваченнями у відмиванні та розкраданні коштів. Працював із Магнітським. Фаєрстоуна рекомендували на посаду аудитора НАБУ посольство США, міжнародна антикорупційна організація Transparency International Україна та Інститут CEELI в Празі, який займається розвитком верховенства права.

Нагадаємо, спікер ВРУ Андрій Парубій розповів, коли парламент розгляне кандидатів на аудитора НАБУ.

Раніше нардепи не змогли домовитися про конкурс на аудитора НАБУ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: