Пожежа в Чорнобилі: чи є небезпека та чому загорання може бути не останнім?

Читать на русском
Володимир Борейкоеколог

Коли стається будь-яка пожеж, це вже загроза, а в цій ситуації це ще й ліс, заражений радіонуклідами.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів Директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко, оцінюючи пожежу в Чорнобильській зоні.

«Апріорі є небезпека. «Рудий ліс» після аварії в 1986 році прийняв на себе велику частку радіації. Його так називають через колір місцевої флори. Ліс просто нашпигований радіонуклідами та небезпечними речовинами. Наразі через пожежу в повітрі є радіонукліди, сажа та інші речовини», – зазначив Борейко.

Найгірше те, що цієї пожежі можна було уникнути, підкреслив еколог.

«Зараз говорять про підпал, вирубку лісу, але корінь проблеми в іншому. Уряд Гройсмана заблокував перевірки Держекоінспекції. Вже тривалий час інспекція не може перевіряти лісгосп та інші об’єкти господарювання. Саме тому в нас уже почали горіти ліси на Херсонщині, зараз – на Київщині, а далі палатимуть у всій Україні», – уточнив він.

За його словами, саме Держекоінспекція має стежити за порушеннями під час пожежонебезпечного періоду, але роботу заблокували.

Роковини Чорнобильської катастрофи: 32 обіцянки політиківРівно 32 роки тому сталася аварія на Чорнобильській атомній електростанції. Слово і Діло зібрало обіцянки політиків на цю тему.

«Вирубка чи самопал – це вже вторинно. Мають працювати державні органи, які стежать за цим. Роботу заблокували на догоду бізнесу. Аргументують, що бізнес завалили перевірками. Однак інші органи, наприклад, податкова поліція, фіскали, вони ж працюють. Якраз ті, хто завжди й створював проблеми для бізнесу, працюють далі», – додав фахівець.

Експерт застеріг від будь-яких поїздок до Чорнобильської зони.

«Зона ЧАЕС не могла бути й раніше місцем для туристичних екскурсій, а тим більше зараз. Поїздки туди – це ненормально. Навіщо тоді було виселяти людей, забороняти працювати? Як би там не було, будь-яка кількість радіації, навіть найменша – це небезпека для здоров’я людей», – резюмував Володимир Борейко.

Раніше «Слово і Діло» зібрало обіцянки політиків щодо допомоги чорнобильцям та розвитку зони відчуження.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: