День журналіста в Україні: що пишуть у соцмережах

Читать на русском

День журналіста святкують сьогодні в Україні. Слово і Діло подивилося, що з цього приводу пишуть у соцмережах.
Слово і Діло

В Україні сьогодні відзначають День журналіста. Свято запровадив ще в 1994 році Леонід Кравчук.

Журналістів сьогодні привітав президент України Петро Порошенко. «Сьогодні, за часів протистояння українського народу інформаційній та військової агресії РФ, від професіоналізму й патріотизму українських журналістів значною мірою залежить наближення нашої перемоги», – заявив глава держави.

Інститут масової інформації, своєю чергою, оприлюднив сумну статистику: з початку року було зафіксовано 117 випадків порушення свободи слова, зокрема 14 випадків побиття та нападів на журналістів.

«Слово і Діло» вирішило з'ясувати, що в соціальних мережах пишуть з приводу свята.

«У День журналістики не залишають думки про те, наскільки за останній час сама професія журналіст дискредитована, не в останню чергу самими журналістами. Погоня за скандалами, відверті маніпуляції та продукування фейків, відсутність аналітичної журналістики – все це сьогодення професії», – вважає Андрій Осадчий.

«Нам можуть не подобатися конкретні журналісти або наша журналістика загалом, її небездоганність, поляризованість ... Але є один незаперечний факт – вона в нас є, а це вже великий багаж і розкіш, недоступна багатьом іншим націям, навіть серед наших сусідів», – написав Олег Саакян.

«На жаль, у нашій країні журналістський світ розколовся. Є ті, кому платять за те, що вони пишуть. А є ті, хто може дорого заплатити за те, що вони написали. На жаль, ми не можемо покарати перших і захистити других. Але можемо вірити й підтримувати тих, хто робить свою роботу сумлінно», – написав нардеп Євген Дейдей.

«Сьогодні День журналіста. Шкода, в нас в Україні немає кого й привітати», – написала Ольга Зубко.

«У цей день хочу звернутися до представників 4-ї влади. Україна – це й ваш будинок також. Гидити в ньому, відчиняти двері перед грабіжниками, брехати про нього іншим погано. Це все повернеться до вас, але якби лише до вас – це півбіди. Наслідки вашої «діяльності» відчуваємо ми всі. Подумайте, може варто ставиться до свого дому з любов'ю? Тримати його в чистоті. Всіляко хвалити його кращі сторони й намагатися разом з іншими жителями долати проблеми. Не дозволяти зловмисникам ходити в ньому, коли захочеться. Тоді й ставлення до вас як до інформаційних правоохоронців нашого спільного дому буде відповідним», – написав Руслан Благой.

«Ще ніколи мені не було так тривожно за журналістику. Ще ніколи вал інформації не був настільки потужним і ... непрофесійним. Ще ніколи «постправда» настільки не підміняла правду ... Ми не знаємо точно, як боротися з фейками, які дуже часто самі й виготовляємо. Ми не знаємо, як створити реальний медіаринок, коли кожному пройдисвіту з грошима хочеться створити «своє ЗМІ» або отримати інструмент «мочилова» конкурентів. Ми не знаємо, як пропагувати етику, якщо власник і зарплата стають визначальними для визначення позиції. Але знаю одне – маємо вчитися», – написала депутат Вікторія Сюмар.

Нагадаємо, ЗМІ оприлюднили список із 47 українських журналістів і блогерів, яким, за версією українських спецслужб, загрожує смерть від рук кілерів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: