Велика Британія розкритикувала польський закон про Інститут нацпам'яті

Читать на русском
Уряд Великої Британії дійшо висновку, що польський закон про Інститут національної пам'яті небезпечний і може сприйматися як спроба переписати історію.

Уряд Великої Британії дійшов висновку, що польський закон про Інститут національної пам'яті небезпечний і може сприйматися як спроба переписати історію.

Про це заявила заступниця голови МЗС Герріет Болдуїн під час дебатів у британському парламенті, присвячених закону, передає «Слово і Діло».

Коли повернуться заробітчани: плюси та мінуси трудової міграції українцівУкраїнці поступово перетворюються на націю трудових мігрантів. Політолог Олександр Радчук розбирався, до яких наслідків може призвести ця тенденція.

«Прагнення припинити приписування нацистських злочинів польському народу або державі, яке суперечить історичній правді, є зрозумілим. Але, як уже говорив британський уряд у приватних розмовах із польськими партнерами, ми вважаємо, що існують ризики, пов'язані з криміналізацією будь-якого аспекту свободи слова», – пояснила Болдуїн.

Крім того, зазначила вона, вільне обговорення та аналіз минулих подій дозволяють поліпшувати їхнє розуміння.

Нагадуємо, що польський закон про Інститут національної пам'яті передбачає кримінальне покарання за публічні звинувачення на адресу Польщі в злочинах, скоєних під час Голокосту, в пособництві нацистській Німеччини, військових злочинах або злочинах проти людяності. Закон забороняє використовувати словосполучення «польський табір смерті» при описі концтаборів, що існували на території окупованої Польщі. Будь-який громадянин країни, а також іноземець, який порушив закон, буде засуджений до виплати штрафу або тюремного ув'язнення терміном до трьох років.

Раніше Польща назвала умови відновлення співпраці з Україною.

Нагадаємо, в польському Вроцлаві в транспорті запровадили обслуговування українською мовою.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: