Як та які саме податки потрібно змінити для населення й бізнесу?

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

Ставку ЄСВ взагалі потрібно знижувати до 10%, але, по-перше, це неможливо зробити негайно. Тому краще впровадити ставку 10% одразу для малого та частини середнього бізнесу, а для великого – розтягнути процес зниження ставки ЄСВ на 10-15 років.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив економіст Борис Кушнірук, передає «Слово і Діло».

«Слід передбачати кардинальну реформу обов'язкового соціального страхування. Особливо в частині зобов'язань солідарної пенсійної системи. Без цього знижувати ставку ЄСВ щонайменше непрофесійно та безвідповідально», – зазначив Кушнірук.

Щодо зниження ставки податку на доходи фізичних осіб до 10%, то тут також не все так просто, оскільки надходження від цього податку є головним джерелом доходів для місцевих бюджетів, уточнив він.

Тому, на його думку, зниження ставки цього податку суттєво вдарить по місцевих бюджетах.

«Без розуміння компенсаторів та алгоритму реалізації таких новацій це також вельми сумнівний крок. Більш коректним, у тому числі для пересічних громадян, було б суттєве збільшення неоподатковуваного мінімуму. Принаймні для тих, у кого доходи на родину нижчі за двох оподатковуваних мінімуми. Але й це має передбачати певні механізми компенсації випадаючих доходів для місцевих бюджетів», – пояснив експерт.

Данилюк заявив, що не буде подавати у відставкуСказано 31 травня 2018 р.Статус обіцянки: Виконано

За його словами, Мінфін – це ключове міністерство в уряді будь-якої країни, але, на жаль, міністр фінансів не здатен публічно висловити своє бачення щодо основних складових фінансової політики та алгоритмів їх реалізації.

«Це стосується податкової, соціальної, бюджетної політики, діяльності державних банків. А ті ідеї, що вже були оприлюднені, м'яко кажучи, не викликають особливого позитиву. Вже лише це унеможливлює позитивну оцінку діяльності міністерства й особисто міністра», – підкреслив фахівець.

Зокрема, в Мінфіні так і не сформулювали жорстку, але надзвичайно важливу тезу щодо необхідності суттєвого скорочення фіскального відсотку ВВП, додав він.

«Перехідні економіки не можуть стати конкурентними, якщо проводиться політика великого податкового навантаження, особливо в частині прямих податків на бізнес та фізосіб, і значних бюджетних видатків. Це аксіома. Її активно пропагував Каха Бендукідзе. Нерозуміння та невідстоювання такого підходу в політиці державних фінансів неминуче заганятиме економіку в стан системної кризи», – констатував Борис Кушнірук.

Нагадаємо, міністр фінансів Олександр Данилюк надіслав листа послам G7, в якому пояснив причини нещодавніх розбіжностей із прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом. Зокрема, в листі описується ситуація з небажанням Гройсмана призначити його заступницею Яну Бугримову.

Після скандалу міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що не подаватиме у відставку. Повний перелік обіцянок міністра – за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: