Виборчі проблеми: бійки на дільницях та безкарність злочинів

Читать на русском
Валерій Димовполітолог

Незважаючи на те, що ми зараз спостерігаємо, ситуація все одно краща, ніж до Майдану, за часів Ющенка чи коли обирали Януковича.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Валерій Димов, оцінюючи вибори в ОТГ Одеської області, які супроводжувалися мінуванням виборчої дільниці та стріляниною, й небезпеку проведення майбутніх виборів.

«Свого часу в Миколаївському районі під час виборів після підрахунку ЦВК показала, що в одного з депутатів на 6 тисяч голосів більше, ніж у конкурента. Потім ця інформація з ЦВК зникла, а після цього з’явився «Беркут» і забрав бюлетені з мокрими печатками. Зараз ситуація все ж таки інша. Незадовільна, адже нікуди не поділися підкуп і фальсифікація, але все одно інша», – зазначив Димов.

На його переконання, бійки на виборчих дільницях показують, що б’ються насправді не за те, щоб вибороти право розглядати якісь рішення задля інтересів громади чи країни, а за можливість впливу на ресурси, землю, хабарі.

«Тобто корупція є головною складовою всього процесу. Не за зарплату депутати б’ються, а за можливості отримати додаткові бонуси від корупції. Це нікуди не поділося», – підкреслив він.

На останніх місцевих виборах у 2015 році виклали мільярди гривень, щоб пройти до органів місцевого самоврядування, нагадав експерт.

«Звичайно, ці гроші потрібно відбивати. Тому бійки на місцевому рівні – це просто наслідок того, що децентралізація перевела ресурси та корупцію на нижчі складові влади. Там намагатимуться відбити гроші, які витрачають на вибори», – пояснив політолог.

За його словами, в нас розробили низку законів щодо відповідальності за порушення під час виборів, але це не дає результату.

«Причина в тому, що непокарані злочини мотивують на нові злочини. Це аксіома. Якщо ми не побачили посаджених за стільки років, то навіть якісні закони не допоможуть. Якщо не буде порушників на лаві підсудних, якщо не буде належної імплементації законів, завжди залишатиметься спокуса чинити корупційні дії та нові злочини», – резюмував Валерій Димов.

Відзначимо, під час сутичок на виборах у селищі постраждали 13 поліцейських після розпорошення газу. За останніми даними, за участь у заворушеннях затримали чотирьох осіб.

Нагадаємо, 29 квітня в 40 об'єднаних територіальних громадах у 17 областях України пройшли перші вибори. Спостерігачі назвали вибори найбруднішими за останній час.

За даними порталу, Петро Порошенко запевнив, що ніколи не погодиться, щоб главу держави обирав парламент, а не виборці.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: