Петрів піст: історія свята і традиції

Читать на русском

Петрів піст завжди починається в понеділок, рівно через тиждень після Трійці, та триває до 12 липня.

У понеділок, 4 червня, починається Петрів піст або Петрівка.

Як пише «Слово і Діло», дата початку цього посту є перехідною і залежить від того, якого числа святкували в поточному році Світле Христове воскресіння і День Святої Трійці.

Петрів піст завжди починається в понеділок, рівно через тиждень після Трійці, та триває до 12 липня — Дня святкування пам'яті святих апостолів Петра і Павла.

Таким чином, у 2018 році православні християни постуватимуть 38 днів. Загалом же Петрівський піст залежно від дати святкування Великодня може тривати від 8 до 42 днів.

Петрів піст встановлено на згадку про святих апостолів Петра і Павла, які постували, готуючи себе для проповіді Євангелія. Принаймні так вважається зараз.

У часи ж перших згадок про цей піст (приблизно ІІІ століття), думки були іншими: його встановлення не пов'язувалося з апостолами, він вважався «компенсаційним». Тобто ті, хто не зміг постувати у Великий піст перед Пасхою, мали можливість постити по закінченню святкового ряду.

За деякими даними, близько 1000 року з цього поста був виключений липень, і перша його частина стала закінчуватися в свято вже неодноразово згаданих апостолів Петра і Павла, друга ж утворила Успенський піст, який розпочинається 14 серпня.

Петрівка — не вважається суворим постом, адже, згідно з Типіконом, дозволяється вживати їжу рослинного походження з олією (крім понеділка, середи і п'ятниці) та рибу (у суботу та неділю), оскільки святі апостоли були рибалками.

Апостол Петро вважається покровителем рибалок.

Синоптики дали прогноз на перший місяць літа.

Також у Києві відкрили пляжний сезон.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: