Вбивство Бабченка: які можливі версії та що заважає розкривати злочини?

Читать на русском
Анна Малярюрист-кримінолог

В Україні збільшилася кількість злочинців. Тим більше, ми країна, в якій йде війна. Людей, які вміють влучно стріляти та обходитися зі зброєю вже в тисячі раз більше, ніж це було серед населення за часів КДБ.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила юрист, експерт-кримінолог Ганна Маляр, оцінюючи вбивство журналіста Аркадія Бабченка та причетність РФ.

«В даній ситуації, скоріше треба аналізувати біографію Бабченка. З його біографії витікає ключова версія, що це якісь рахунки з Кремлем. Однак, тут ще потрібно зважувати чи могло це відбутися з українських мотивів та українськими руками. Ймовірніше за все – ні. Такі вбивства не характерні для українських реалій та соціуму», - говорить Маляр.

У нас немає такої риси – вбивати опозиційних журналістів, тим паче російських, акцентувала вона.

Кримінолог додала, що Якщо б і робили щось, то це мало б інші ознаки, інший грубо кажучи почерк.

«Тому дійсно напрошується версія, яка на поверхні – в сторону РФ. Але неправильно відразу робити висновки, зупинятися тільки на одній версії. Це може тільки завадити слідству», - вважає юрист.

У Києві вбили російського журналіста Бабченка: реакція соцмережЖурналіста Аркадія Бабченка вбили 29 травня на порозі власної квартири в Києві. Що про це думають в соцмережах - в огляді Слова і Діла.

На її погляд, потрібно звернути увагу на бекграунд журналіста, який пов'язаний з двома Чеченськими війнами.

«Ми не знаємо, що там було. Бабченко там був не у якості журналіста, а воював. Бабченко журналіст та військовий кореспондент – це означає, що публічно ми можемо знати тільки верхівку айсбергу про діяльність такої людини. Більша частина того, що такі люди роблять навряд чи стане відома загалу», - міркує Маляр.

Тому, в принципі Бабченко повинен був бути під спостереженням українських спецслужб, вважає експерт.

Ймовірно, у них швидко має з’явитися версія, хто є організатором та виконавцем, додала кримінолог.

«Щодо виконавця – це технічні речі. Його швидко можна затримати. Це найближчі кілька діб», - зауважила Маляр.

Однак, вона уточнила, у слідства бувають різні випадки, приміром, іноді буває, що з плином часу затримують виконавця.

«Хоча враховуючи, що у нас є величезна діра на кордоні, неконтрольовані частини – на сьогодні дуже просто покинути Україну. При тому швидко та тихо, враховуючи корупцію, яка є в Україні. У нас не такі небезпечні злочинці тікали. З технічної точки зору, нам однозначно заважає розкривати такі злочини корумпованість правоохоронних органів», - проаналізувала Ганна Маляр.

Також «Слово і Діло» з'ясовувало, як в соціальних мережах відреагували на вбивство Бабченка.

Служба безпеки України надає допомогу поліції в розслідуванні вбивства журналіста Аркадія Бабченка.

Своєю чергою, в РФ заявили наступне: «Криваві злочини і тотальна безкарність стали рутиною для київського режиму. Вимагаємо від української влади докласти всіх зусиль до оперативного розслідування», – йдеться в офіційній заяві МЗС РФ.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: