Вбивство журналіста Бабченка: що відомо на цей момент

Читать на русском

Вбивство журналіста Аркадія Бабченка сталося ввечері 29 травня. Всі подробиці - в матеріалі Слова і Діла.
Аркадій БабченкоСлово і Діло

Вбивство російського журналіста Аркадія Бабченка сталося вчора ввечері, 29 травня. Бабченка вбили трьома пострілами в спину на порозі власної квартири (будинок на вулиці Микольсько-Слобідська).

Від поранень журналіст помер в машині швидкої допомоги. Поліція порушила кримінальну справу за статтею «умисне вбивство». «Слово і Діло» зібрало всі, що на даний момент відомо про вбивство.

Як сталося вбивство

Першим про інцидент повідомив журналіст телеканалу ATR Айдер Муждабаєв. «У Аркадія Бабченка стріляли, в будинку, в спину. Відвезли в лікарню. Шукаю в яку, їду туди», – написав він на своїй сторінці в Facebook близько 21 години.

Пізніше спікер поліції Києва Оксана Блищик підтвердила факт замаху і повідомила, що Бабченко помер в кареті швидкої допомоги. Народний депутат Антон Геращенко розповів про подробиці вбивства. Так, ввечері Бабченко вийшов в магазин за хлібом, в той час як вбивця чекав його на сходовій клітці в під'їзді. Коли Бабченко повернувся і відкрив двері квартири, вбивця зробив кілька пострілів в спину журналіста.

Вдома на той момент перебувала дружина Бабченка, вона почула декілька хлопків і виявила його на порозі в крові. У поліції ввечері заявили, що жінка перебуває в шоковому стані і допитати її не можна.

У Києві застрелили Аркадія БабченкаУкраїнська правда

Основні версії

Глава поліції Києва Андрій Крищенко заявив в коментарі «Інтерфаксу-Україна», що першочергова версія вбивства Бабченка – його професійна діяльність. Однак Крищенко підкреслив, що про конкретні версії говорити поки рано.

Сьогодні вранці Крищенко повідомив, що правоохоронці проводять додатковий огляд місця злочину і речей убитого. Крім того, здійснюється поквартирний обхід, і встановлюються записи з камер спостереження і відеореєстраторів. «У кримінальному провадженні буде призначений ряд експертиз: слідчі вже підготували відповідні клопотання для звернення до суду щодо призначення, зокрема, судово-медичної і балістичної експертиз», – додав він.

Заступник голови Національної поліції В'ячеслав Аброськін опублікував фоторобот підозрюваного у вбивстві Бабченка. Вік можливого злочинця 40-45 років, середньої статури, має сиву бороду. Він був одягнений в темно-синю бейсболку, джинсову куртку і джинси.

За словами волонтера Мирослава Гая, Бабченку надходили погрози з Росії. Журналіст Айдер Муждабаєв вважає, що Бабченко вбили на пряме замовлення російської влади.

«Очевидно, що однією з версій буде дії російських спецслужб щодо усунення осіб, що заважають і далі отруювати свідомість росіян правдою про те, що насправді відбувається в Росії і в Україні», – заявив Антон Геращенко.

Реакція Росії на вбивство Бабченка

Відразу після вбивства Бабченка Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу. «За останні кілька років на території України були вбиті вже кілька російських громадян: журналіст Павло Шеремет, екс-депутат Денис Вороненков. Слідчий комітет не має наміру залишати без уваги жорстокі злочини відносно громадян Росії», – заявили в російському відомстві.

Вбивство також прокоментували в Міністерстві закордонних справ РФ. МЗС розраховує, що профільні міжнародні інстанції візьмуть розслідування під свій контроль. «Криваві злочини і тотальна безкарність стали рутиною для київського режиму. Вимагаємо від української влади докласти всіх зусиль до оперативного розслідування», – йдеться в офіційній заяві.

Українська влада допустили причетність Росії до вбивства

«Переконаний, російська тоталітарна машина не пробачила йому чесність і принциповість. Справжній друг України, який розповідав світові правду про російську агресію. Вбивці повинні бути покарані!» – заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін, в свою чергу, зазначив, що поки рано робити висновки про те, хто стоїть за вбивством Бабченка. Однак, за словами Клімкіна, Росія в минулому була причетна до аналогічних вбивств.

На вбивство вже також відреагували в Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ). Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір закликав українських правоохоронців до негайного розслідування вбивства Бабченка.

Посол Великобританії в Україні Джудіт Гоф написала в Twitter, що вона вражена вбивством. Свої співчуття висловили в Міністерстві закордонних справ Литви, а глава МЗС Швеції Маргот Валльстрем заявила, що налякана тим, що трапилося. «Це лише один з останніх випадків серед вбивств опозиційних журналістів в Росії і за кордоном. Важливо, щоб винні були притягнуті до відповідальності», – підкреслила вона.

Нагадаємо, Служба безпеки України надає допомогу поліції в розслідуванні вбивства журналіста Аркадія Бабченка.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: