У Києві вбили російського журналіста Бабченка: реакція соцмереж

Читать на русском

Журналіста Аркадія Бабченка вбили 29 травня на порозі власної квартири в Києві. Що про це думають в соцмережах - в огляді Слова і Діла.
Аркадій БабченкоСлово і Діло

У Києві вчора ввечері, 29 травня, був убитий російський журналіст Аркадій Бабченко. Бабченко був убитий трьома пострілами в спину на порозі своєї квартири і помер в машині швидкої допомоги.

Поліція порушила кримінальну справу за статтею «умисне вбивство». Правоохоронці розглядають дві версії вбивства Бабченка – професійна діяльність і громадянська позиція.

«Слово і Діло» з'ясовувало, як в соціальних мережах відреагували на вбивство Бабченка.

«По всій видимості, Аркадій Бабченко міг стати жертвою випадкового вибору з-поміж російської еміграції в Україні, так як вибір цілі повинен був відповідати декільком вимогам: бути публічним і чітко асоціюватися з антипутінською опозицією. Тобто на його місці міг опинитися будь-який інший росіянин, відповідний перерахованим вище критеріям. Ніяких особливих причин вбивати Бабченка не було. Він був популярним блогером, талановито писав про путінський режим і розповідав правду про війну на Донбасі і анексію Криму. Але в самій Росії він не був так відомий, як за її межами. Найімовірніше, він був обраний в силу цейтноту часу і необхідності виконати замовлення в стислі терміни», – вважає журналіст Тарас Березовець.

«У Києві знову вбили журналіста. Думаю, стояти за цим може той же, хто і як правило – волонтер, патріот, активіст, воїн АТО, доброволець, співробітник поліції або герой майдану. Атмосфера страху, насильства, тотальної депресії, вседозволеності, безкарності», – написав Андрій Портнов.

«Скільки ще потрібно вибухів, нападів на громадян України і пострілів в упор і в спину, щоб наші доблесні служби безпеки почали тотальну зачистку тилу від кремлівської нечисті? Зачистити від російських «студентів», від російських «туристів», від російських «бізнесменів», російських «журналістів», російських «попів», путінських кумів, прокремлівських депутатів ВР та іншого «братнього» ефесбешного непотребу», – написав Андрій Капустін.

«Чергове вбивство журналіста. Яке на 99% стане черговим «висяком». Країна нечуваної свободи слова. В якій рот тим, хто наважується говорити правду, затикають свинцем, тротилом і битами. І не важливо, чи знайдеться у вбивстві Бабченка російський або націоналістичний слід. Виконували-то його, швидше за все, як і в історії з Вороненковим – українці ... У будь-якому випадку, це вбивство стало черговим наслідком зруйнованої системи громадського захисту», – вважає журналіст Олександр Дубінський.

«Сподіваюся побачити операції наших спецслужб, які будуть проходити на будь-яких територіях, зі знищення всіх причетних до замовних політвбивствам на нашій території. Інакше закрадається думка, що спецоперації наших спецслужб ми вже бачили», – написав Сергій Бікеєв.

«Це дзвінок всім опозиціонерам, які критикують владу в Кремлі. Вас всюди дістануть і вб'ють. Вас намагаються залякати. Вбиваючи яскравих особистостей і лідерів думки», – написав волонтер Семен Кабакаєв.

«А чому ви дивуєтесь? Росія вперше вбиває журналіста? Росія вперше вбиває свого журналіста? Чи не Росія чи вбила Лістьєва? Чи не Росія чи вбила Політковську? Чи не Росія чи вбила Шеремета? Саме вони, з завжди властивим цинізмом, стріляють в спини своїм же. Це так по-російськи. Сьогодні Росія вбила Бабченка. Усе найкраще, що породила ця країна, вона ж і знищила», – написала Василіса Трохимович.

«А для початку я б розірвав дипвідносини і закрив кордон. Взагалі. Принаймні, на той час, поки не буде відпрацьована хоча б частково російська агентура тут і не будуть зроблені всі приготування для візового режиму», – вважає журналіст Сергій Костеж.

Нагадаємо, Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу за фактом вбивства в Києві російського журналіста Аркадія Бабченка.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: