Премії для «Нафтогазу»: чи законно виписано винагороду за виграш у Стокгольмі

Читать на русском
Юристи не виключають, що якщо спроби

Наглядова рада НАК «Нафтогаз України» прийняв рішення про виплату співробітникам компанії премій в зв'язку з перемогою в Стокгольмському арбітражному суді в суперечці з ПАТ «Газпром» по транзитному контракту. Про це повідомляється на сайті компанії. Загальний обсяг виплат затверджений на рівні 1% від суми виграшу в арбітражі (4,6 млрд дол. США), він буде складати 46,3 млн дол. США. З цієї суми буде виплачено податок на доходи фізичних осіб та інші збори на суму понад 9 млн дол. США. Проте, сума виходить відчутна. Чи мали право співробітники «Нафтогазу» нараховувати собі такі премії, ми розпитали у адвоката Столичної колегії адвокатів Геннадія Дубова.

У «Нафтогазі» підкреслюють, що в переліку співробітників компанії, які отримають премію, – 41 особа, серед яких не тільки топ-менеджмент. Кожен співробітник отримає премію в залежності від особистого внеску в перемогу в суді. Очікується, що в травні цього року буде виплачена перша частина премій на суму 20,7 млн дол. США (541 млн грн). Ця сума відповідає 1% від обсягу виграшу, вже визнаного у фінансовій звітності «Нафтогазу» за 2017 рік. Решта премії виплачуватимуться протягом трьох років виключно за умови успішного стягнення з «Газпрому» залишку виграшу (2,6 млрд дол. США).

«Нафтогаз» почав стягнення мільярдного боргу з «Газпрому»Нафтогаз почав процес стягнення з Газпрому боргу $2,6 млрд в зарубіжних судах на виконання рішення Стокгольмського арбітражу.

«Якщо підходити до питання формально, то, швидше за все, премія була нарахована, законно. Напевно в Положенні компанії такі моменти передбачені та прописані. Але, оскільки «Нафтогаз» є акціонерним товариством, де держава виступає єдиним акціонером, але не може втручатися в операційну діяльність компанії, то виглядає так, що його співробітники поводяться як менеджмент приватної корпорації. А це, м'яко кажучи, не зовсім етично, враховуючи наші реалії», – сказав Геннадій Дубов.

За його словами, суму премії також нарахували не зовсім коректно, виходячи з 4,6 млрд дол., що були виграні в арбітражі, хоча друга справа була програна на суму понад 2 млрд дол.

«Одну справу програли, одну – виграли, але премія не з різниці, а з повної суми другої справи», – зазначив він.

Нагадаємо, за оцінкою «Нафтогазу», загальна сума всіх вимог (в т.ч. зустрічних) в арбітражах з купівлі-продажу та транзиту газу в суперечках з «Газпромом» становила 125 млрд дол. Загальний позитивний економічний ефект для компанії від двох арбітражів склав 85,1 млрд дол. США. «Якби не перемога «Нафтогазу» в Стокгольмі за двома контрактами, «Газпром» міг би вимагати борг у сумі, що перевищує половину ВВП України. Я вдячний нашій команді за те, що всі працювали самовіддано і результативно», – зазначив голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв.

«Газпром» вимагає скасування рішення суду за контрактом з «Нафтогазом»«Газпром» направив в апеляційний суд Швеції заяву про повне скасування рішення Стокгольмського арбітражу щодо спору між компанією і «Нафтогазом» щодо транзитного контракту.

За словами Дубова, якби у співробітників «Нафтогазу» вистачило нахабства, то вони могли б нарахувати премію від 85,1 млрд дол.

«При цьому, незрозуміло, що саме робили співробітники «Нафтогазу» для отримання премії в 45,6 млн дол., якщо вони для суду наймали юристів норвезької юридичної компанії «Wikborg, Rein & Co DA Advokatfirma» і оплатили її послуги в сумі 25 млн євро?», – дивується юрист.

Що стосується другої частини виплат премії – після реального виконання рішення арбітражу, то на думку Дубова, спочатку слід було б дочекатися чим закінчиться судова тягянина щодо оскарження цього рішення.

«Газпром» направив в апеляційний суд Швеції заяву про повне скасування рішення Стокгольмського арбітражу щодо спору між компанією та «Нафтогазом» по транзитному контракту. У заяві наголошується, що велика частина судового рішення була написана не арбітрами, а іншою особою. Лінгвістична експертиза показала, що значна частина арбітражного рішення написана не арбітрами, а іншою особою. «Газпром» зачепився за цю формальність, і буде тиснути на те, що ніхто не має права підміняти арбітрів. Наприклад, колишні акціонери ЮКОСу в схожому справі так і не дочекалися свого виграшу в 50 млрд долл.», – зазначив юрист.

За його словами, навіть якщо щось піде не так, і апеляція скасує рішення арбітражу, то навіть «жалюгідна» премія в 0,5 млрд гривень для юридичного відділу та керівництва «Нафтогазу» – теж досить не погано.

Раніше ми повідомляли, що почався процес стягнення боргу з «Газпрому».

Тим часом, «Газпром» вимагає скасування рішення суду за контрактом з «Нафтогазом».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: