Чому владі доведеться підвищити мінімалку та в чому суть диверсифікації зарплат?

Читать на русском
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

Символічна, на тлі заяв про підвищення зарплати, історія зі страйком залізничників, яка точково поширюється по країні. Вона показує, що масами ідея підвищення зарплати - опанувала.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів фінансовий експерт, економіст Андрій Блінов, оцінюючи ситуацію з підвищенням зарплат в Україні.

«Начебто як це стосувалося спочатку металургійної галузі, але після цього дуже багато представників локомотивних ДЕПО, бригади, починають проводити страйки або говорять про те, що вони не будуть працювати на зламаній техніці. Після чого у них запитують їх вимоги, які зводяться до підвищення зарплат. Тобто мова зовсім не про техніку. У Кривому Розі профспілка металургів ставить за мету вихід зарплати на 1000 євро. Зрозуміло, що масами ідея підвищення зарплати - опанувала», - розповідає економіст.

Як змінювалася середня зарплата українців за роки незалежності?«Слово і Діло» підготувало інфографіку про те, як змінювався середній рівень зарплати в Україні від початку незалежності.

При тому, не тільки через те, що уряд нарешті почав підвищувати мінімальну зарплату, і всі зрозуміли, що у бізнесу, держави є для цього можливості, але крім того є ще фактор - імміграція в Європу, пояснює фінансист.

«Люди, які, наприклад, їдуть в Польщу - орієнтуються на те, що, як правило, вони будуть отримувати там ті самі 1000 євро. Ну і відповідно це зараз перетворюється в якусь національну ідею. Якщо у нас не буде таких заробітних плат хіба що з якимось дисконтом на те, що в Україні жити трохи дешевше - то люди будуть їхати з країни», - аргументує експерт.

На його думку, це зараз найсильніший фактор, який буде балансувати роботу багатьох підприємств.

Експерт зазначив, що уряду в таких умовах важливо самому підвищувати мінімалку, особливо з огляду на безвіз.

«Як би не говорили, що безвіз не поширюється на робочі візи, ним все одно активно користуються ті, хто їздить в ЄС, щоб підзаробити», - додав Блінов.

У тих галузях, професіях, де виникатиме реальний дефіцит кадрів - будуть пропонувати ті гроші, які влаштують співробітника. Але це буде стосуватися окремих професій.

На його погляд, це вже є і список буде розширюватися, для того, щоб бізнес міг наймати собі співробітників.

У перспективі, якщо уряд буде розумний - прийде до політики диверсифікації мінімалки, вважає економіст.

«Тобто буде встановлювати мінімалку для окремих галузей, хоча б для промисловості окремо від іншої частини економіки, може для бюджетного сектора», - припустив він.

Також, ймовірно буде встановлюватися окремо зарплата для регіонів, додав фінансист.

«Якщо в Києві середня зарплата 13 тисяч, то є регіони, в яких вона насилу досягла 6 тисяч. Чернігівська, Чернівецька, Тернопільська область - там це гроші. У Києві за 4200 ніхто працювати не хоче, а в глибинці готові. В цьому суть», - аналізує Блінов.

«Уряд рано чи пізно прийде до цієї диверсифікації», - вважає він.

Додамо, президент Петро Порошенко заявляє, що зростання мінімальної зарплати до 4200 гривень у другому кварталі цього року не є межею.

Як змінювалася середня зарплата українців за роки незалежності - в матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: