Заборона книг, музики та гастролей: що робити з російською продукцією в Україні?

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог

Річ у тім, що є певне зобов’язання держави реформувати інформаційні потоки. Якраз держава грає зараз за міждержавними сценаріями.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Цибулько, оцінюючи ініціативу запровадження санкцій проти російських видавництв.

«Не може бути доступу російського-інтелектуального продукту на український ринок, якщо такий самий український інтелектуальний продукт не дозволений до доступу російського ринку. Ми або граємо дзеркальний сценарій, або не формуємо умов, щоб Росія заробляла на українському ринку шалені дивіденди», – зазначив Цибулько.

Чи допомогла заборона російських книг видавничій справі в УкраїніАкунін, Соколов і російські казки про богатирів потрапили до чорного списку Держкомтелерадіо України. Чи позначилася заборона російських книг на виданні українських, вивчало Слово і Діло.

Він нагадав, що в кращі часи для РФ різні російські продукти викачували з України близько півмільярда доларів.

«Це кінопрокат, ротація музики, гастролі, продаж ліцензійного культурного продукту», – уточнив експерт.

«Якби півмільярда доларів щорічно вливали в українські продюсерські центри, кіноіндустрію, театральну, гастрольну діяльність, то Україна за якістю продукту давно б обійшла РФ», – пояснив політолог.

За його словами, йдеться не про заборону проникнення, а про заборону заробітку на українському ринку для РФ.

«Як правило, в авторитарній державі весь продакшн декларує підтримку російського лідера, політики РФ, особливо в українському напрямку. Прикладом тому є те, скільки російських акторів підтримало окупацію Криму та агресію проти РФ», – підкреслив Цибулько.

Щодо гастролів артистів, то це, звичайно, справа сумління, додав він.

Нечисті гроші призводять до краху. В такому публічному продукті, крім самого продукту, важлива репутація. Той, хто не враховує вартості репутації, рано чи пізно зникає з орбіти.

Шоу-бізнес має короткий термін до вжитку, наголосив він.

«Тобто швидко «скисає». Тому представники шоу-бізнесу хочуть отримати гроші вже й негайно, інакше кон’юнктура зміниться, вони вже не повернуться на гребінь слави, достатку. Тому в цій площині часто, крім творчості, грають велику роль інвестиції в творчість», – резюмував Володимир Цибулько.

Докладніше про ініціативу – в авторському матеріалі «Хотіли як краще, а вийде як завжди. У що можуть вилитися «санкції» проти російських видавництв».

Чи допомогла заборона російських книг видавничій справі в Україні – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: