Чи могла бути платною зустріч Порошенка з Трампом?

Читать на русском
Богдан Яременко
Олександр Мусієнкополітичний експерт

Звичайно, довіра має як раціональну, так і ірраціональну складові. Не варто ідеалізувати BBC в частині оцінок війни в Україні, адже неоднозначності в їхніх повідомленнях не бракувало, але й президента ідеалізувати складно.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив український дипломат Богдан Яременко, передає «Слово і Діло».

Він звернув увагу на те, що автор матеріалу про оплату зустрічі Порошенка з Трампом в 2017 році – журналіст BBC Пол Вуд.

У Порошенка могли заплатити за першу зустріч із Трампом: реакція соцмережBBC заявила, що Україна могла заплатити за першу зустріч Петра Порошенка з президентом США Дональдом Трампом.

«Навіть побіжний огляд його журналістської діяльності дозволяє зробити висновок про його кваліфікацію, навички, усвідомлення відповідальності за свою роботу», – зазначив експерт.

Критики матеріалу ВВС фактично висловлюють лише одне зауваження: в матеріалі не названі імена джерел інформації, підкреслив він.

Однак усе ж у ньому є посилання, причому щонайменше на два джерела, які можуть підтвердити інформацію загалом, а також на інші джерела, які можуть підтвердити інформацію частково, що дозволяє реконструювати події. Називати їх ВВС не зобов’язана, уточнив дипломат.

«Що буде з цими джерелами в українській владі, якщо ВВС оприлюднить імена? Уявити можна. А ось уявити, що ВВС оприлюднило такого роду звинувачення, а це не просто інформація, а звинувачення, оскільки щонайменше в діях одного фігуранта – адвоката Трампа – є дії, що можна кваліфікувати як кримінальний злочин, де втягнутими можуть бути двоє глав держав, не маючи підтверджень і не знаючи джерел, – у це не віриться», - додав Яременко.

Він акцентував, що мільйони фунтів стерлінгів такими виданнями витрачаються на юридичні служби, які оцінюють ризики отримати судовий позов від Адміністрації президента України.

Щодо президента, то очевидно, що амбіції саме зустрітись, а не просто сфотографуватись, у нього були, наголосив експерт.

Яременко нагадав, що свого часу в Порошенка був дуже смішний інцидент фотографування з Обамою й, напевно, вже хотілося виглядати тріумфатором.

З’ясується все дуже просто. Без вірю-не вірю Порошенку чи ВВС. Дуже швидко буде з’ясований основоположний факт обговорюваної публікації – проплата адвокату Трампа. Якщо її не було, то ВВС і справді оприлюднило неправду.

«Але якщо така чи якась дуже схожа проплата існує, то розпочнеться те, заради чого, можливо, публікація й виникла», – пояснив він.

Своєю чергою політолог Олександр Мусієнко підкреслив, що так чи інакше, але за зустрічі та домовленості із сильними світу цього доводиться платити – угодами, домовленостями з компромісами.

«Зрештою, є лобісти в США, однією з ключових задач діяльності яких є організація зустрічей на найвищому рівні. Є молитовні сніданки, де відкрито збирають гроші за можливість сфотографуватися з президентом США», – зазначив політолог.

Тому, на його думку, навіть якщо кошти за зустріч із Трампом і були заплачені, якщо ще й особисті гроші президента, то в цьому немає нічого поганого.

«Зустріч відбулася, це дуже добре, адже ми потребували налагодження зв’язків на високому рівні. А ось, наприклад, Янукович за зустріч і фото з Обамою заплатив тим, що віддав останні 90 кілограмів збагаченого урану, за допомогою якого можна створити ядерну зброю, до Росії. На цьому тлі говорити про 400-600 тисяч за вдалу зустріч узагалі не доводиться», – резюмував Мусієнко.

Нагадаємо, в АПУ публікацію BBC назвали «відвертою брехнею, наклепом і фейком». Крім того, вимагають спростування й погрожують виданню судовим позовом. Сам Коен також спростував отримання коштів за організацію переговорів.

Як у соціальних мережах відреагували на публікацію BBC – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: