Угорщина готова накласти вето на бюджет ЄС

Читать на русском
Угорщина може заблокувати ухвалення бюджету ЄС на 2021-2027 роки, в якому фінансування країн можуть прив'язати до дотримання законодавства Євросоюзу та верховенства права.

Угорщина може заблокувати ухвалення бюджету ЄС на 2021-2027 роки, в якому фінансування країн можуть прив'язати до дотримання законодавства Євросоюзу та верховенства права.

Як пише «Слово і Діло», за словами прем'єр-міністра Віктора Орбана, Будапешт не схвалить перспективний бюджет ЄС, якщо буде не згоден із його змістом.

Чи критичні для України демарші Угорщини та що з ними робити?Угорщина наклала вето на заплановану на 27 квітня зустріч Комісії Україна-НАТО, при цьому звинувативши Україну в утисках прав нацменшин. Оцінили ситуацію експерти.

«Це будуть тривалі дебати й тривалий переговорний процес ... Угорцям не потрібно турбуватися. Поки угорці його не підтримають, він не набуде чинності», – цитує Орбана Politico.eu.

Прем'єр Угорщини додав, що на потреби мігрантів не варто витрачати навіть одного євроцента з бюджету ЄС.

«Витрати, пов'язані з міграцією, мають оплачуватися з власних національних бюджетів», – сказав Орбан.

Цього тижня Єврокомісія представила проект довгострокового бюджету на 2021-2027 роки, в якому фінансування окремих проектів у межах союзу можуть прив'язати до дотримання верховенства права. Зокрема, це може призвести до втрати Угорщиною та Польщею достатньо великих обсягів фінансування з боку Брюсселя.

Протягом останніх років фонди ЄС стали основним джерелом інвестицій в економіку Угорщини, що сприяло економічному зростанню до 4% у 2017 році (це найвищий рівень зростання за останні три роки).

Раніше Єврокомісія звинувачувала уряд прем'єр-міністра Віктора Орбана в підриві незалежності угорських судів і тиску на ЗМІ.

МЗС Угорщини вже розкритикувало окремі пункти проекту бюджету ЄС.

Раніше в НАТО закликали Україну та Угорщину залагодити розбіжності.

Також Угорщина відреагувала на звинувачення у виконанні «замовлення» Кремля щодо України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: