Справа про держзраду Вишинського: чи потрібні зміни до КПК про колаборантів?

Читать на русском
Олександр Павліченкоексперт Харківської правозахисної групи

Якщо говорити про внесення змін до КПК з криміналізацією саме такого поняття, як колаборантство, то це до певної міри трохи старий підхід, коли є намагання притягнути до відповідальності всіх, хто був причетним до ситуації, подій, які відбуваються сьогодні на сході України та в Криму.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко, оцінюючи оголошення керівнику РІА «Новости-Украина» Кирилу Вишинському підозри в держзраді та зміни до КПК.

«Ми матимемо ситуацію, коли під дію потраплятимуть особи не першого й не другого рівня. Це будуть, можливо, ситуативні фігури, які випадково потраплятимуть. Разом із тим будь-яка правова норма, що регулює якісь правовідносини, має функцію превенції», – зазначив Павліченко.

«Тут постає питання, чи може така норма забезпечити превенцію настільки, щоб, наприклад, одразу всі ті, хто співпрацює з окупантами на непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей, у Криму, зробили для себе висновки. От побачили, що засудили двох чи п’ятьох осіб за цим законом, і припинили свою роботу, наприклад, суддею чи очільникоим якогось органу», – підкреслив правозахисник.

Цього не станеться, бо там працюють інші правила, додав він.

Експерт уточнив, що це один із результатів пропаганди РФ.

СБУ провела обшуки в РІА «Новости-Украина»: що пишуть у соцмережахСБУ провела обшуки в офісі РІА Новости-Украина, затриманий журналіст Кирило Вишинський. Що про це думають у соцмережах – в огляді Слова і Діла.

«Окрім того, питання, чи, наприклад, директор школи, який працював та продовжує працювати в цій же якості, потрапляє під цю санкцію?», – акцентував правозахисник.

На його думку, в цій ситуації ця норма, мабуть, не спрацьовуватиме на усунення причини виникнення колаборантства.

Як пояснив експерт, це будуть окремі випадки, які можна застосувати один, два, три рази, наприклад, до Бочкали, Вишинського, але це жодним чином не виправить ситуацію. Ба більше, може стати вибірковим застосуванням правосуддя.

За його словами, це може бути причиною оскарження в суді.

«Наразі слід виходити з того, що є, й врахувати прогалини, які існують. Вишинського підозрюють у держзраді. Має за статтею про держзраду бути сформульований склад злочину. Якщо він буде доведений та аргументований, то в суді його доведуть», – підкреслив Павліченко.

При цьому слід урахувати прогалини, які існують у закондавстві. Наприклад, ще з 2015 року стояло питання, що слід внести зміни до КПК та привести у відповідність до норм міжнародного гуманітарного права, уточнив експерт.

Він наголосив, що ці речі потребували конкретного прописування, мали б стати позицією держави. Однак минуло більш ніж 3 роки, а прогресу немає.

«На сьогодні відсутня державна позиція, що слід врегулювати на основі гуманітарного права та з урахуванням гібридної війни, щоб встановити чіткі правила, які будуть застосовані до тих, хто чинить дії, які загрожують державі», – резюмував Олександр Павліченко.

У СБУ заявили, що працівники відомства разом із прокуратурою Автономної Республіки Крим розкрили діяльність мережі медіаструктур, підконтрольних РФ.

Також СБУ оприлюднила фото виявлених під час обшуків російських нагород Вишинського, зокрема медалі від Міноборони РФ «За повернення Криму» та російського ордену «За заслуги перед Вітчизною».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: