СБУ провела обшуки в РІА «Новости-Украина»: що пишуть у соцмережах

Читать на русском

СБУ провела обшуки в офісі РІА Новости-Украина, затриманий журналіст Кирило Вишинський. Що про це думають у соцмережах – в огляді Слова і Діла.
Слово і Діло

Служба безпеки України та прокуратура Криму сьогодні, 15 травня, провели обшуки в офісі РІА «Новости-Украина». Крім того, був затриманий журналіст видання Кирило Вишинський, у якого був виявлений російський паспорт.

«Служба безпеки України викрила та задокументувала факти використання країною-агресором вітчизняних і російських журналістів для проведення підривної інформаційної діяльності проти нашої країни», – повідомили в СБУ й відзначили, що проводяться 5 обшуків: у офісах, редакціях, прес-центрі та за місцями проживання осіб, причетних до діяльності видання.

Генеральний прокурор Юрій Луценко, своєю чергою, заявив, що дії підозрюваних осіб у цій справі потрапляють під ознаки статті «Державна зрада». За його словами, слідство має докази виконання цією структурою проплачених антиукраїнських атак, а також участі громадян України, які одночасно отримали російське громадянство РФ, у дезінформаційній війні.

«Слово і Діло» розбиралось, як у соціальних мережах відреагували на обшуки в РІА «Новости-Украина».

«Те, що СБУ та прокуратура почали обшуки в російського агента впливу РІА «Новости», – хороша тенденція з очищення українського інформаційного поля. Це важливий крок зі зміцнення національної безпеки. І потрібно довести до кінця. Потрібні судові вироки», – вважає волонтер Мирослав Гай.

«Ок, краще пізно, ніж ніколи, але Юрію Луценко, а чому це не було зроблено 4 роки тому? 3 роки тому? Невже ніхто не знав, чим вони зайняті?», – написав журналіст Сергій Костеж.

«Це вже хороша українська прикмета: «весна прийшла, пора провести обшуки й завести кримінальну справу проти журналістів». У травні загострення в СБУ з приводу журналістів – обов'язкова практика», – написала журналістка Ольга Семченко.

«Щодо РІА «Новости», це, звичайно ж, «нечувана свобода слова»! Перед виборами влада піде на все, щоб узяти інформаційне поле під контроль, але тільки їй це вже не допоможе, Петре Олексійовичу, не зупиняйтеся», – написав політичний експерт Кирило Молчанов.

«Мабуть, підлеглим Грицака потрібно було терміново виконати план «зі свободи слова». Адже як це так – уже скоро травень закінчується, а в 2018 році ще жоден журналіст не заарештований і навіть не затриманий», – вважає журналіст Ігор Гужва.

«Трохи про свободу слова: про «Інтер» і NewsONE усі чули. А ось сьогодні надійшла інформація про те, що ГПУ почала провадження проти інформагентства РІА «Новости» за статтею про держзраду. Крім цього, голова Нацради з питань телебачення і радіомовлення Артеменко в ефірі «5 каналу» проговорився, що «112 канал», можливо, також закриють уже в липні цього року, просто не продовживши йому ліцензію. Тиск на ЗМІ, причому такий тупий і прямий, став уже буденністю. За Яника на ЗМІ тиснули, але не так тупо й нахабно», – написав політичний аналітик Валентин Гайдай.

«Якось уже й не чекав від прокуратури хороших новин. А тут раптом реально велику справу зробили», – написав журналіст Максим Кухар.

«Безумовно, це позитивна новина. Але без продовження роботи в частині припинення російської інформаційної агентури, куди входить низка ресурсів на кшталт «Страна.ua», це все розчиниться, наче крапля в морі. Крім цього, необхідно звернути найпильнішу увагу на низку т. зв. «експертів», постійних завсідників інформцентру РІА «Новости», які в щотижневому режимі озвучували кремлівську повістку. Саме час нагадати суспільству, хто працює проти своєї країни в інтересах Кремля. І ще одне зауваження, випереджаючи критику на адресу СБУ за «наступ на свободу слова». З «тієї» сторони немає журналістів, є пропагандисти. З «тієї» сторони немає експертів, є співучасники злочинної війни проти України й світу», – написав Тарас Березовець.

Нагадаємо, СБУ проводить обшуки в квартирі журналістки РІА «Новости-Украина» Людмили Лисенко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: