Купівля авто на єврономерах: які документи потрібні та що можуть вимагати?

Читать на русском
Олег Назаренкогендиректор ВААІД

Дійсно, МЗС надіслав листа, в якому вказав, що відповідно до закону Литовської Республіки «Про статус іноземців», українець-водій авто на литовських номерах, нібито працівник литовської фірми, відряджений в Україну, зобов'язаний мати дозвіл на працевлаштування в Литві та завірений на біржі праці Литви трудовий договір. Будь-які інші документи – фальшивка та від лукавого.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко, передає «Слово і Діло».

«Покупцям авто на «бляхах» потрібно пам'ятати кілька моментів. По-перше, вимагати в «євробляхобізнесменів», які організовують для вас ввезення авто на єврономерах, вищевказані документи. Адже вони беруть із людини за ввезення «блях» від 900 до 1400 євро, а дозвіл на роботу в Литві коштує приблизно 121-150 євро, тож вони зароблять трохи менше», – зазначив Назаренко.

Скільки іномарок на єврономерах їздить Україною та чим вони небезпечніЯкі проблеми пов'язані з нелегальними іномарками та скільки їх потрапило до країни в 2017-2018 роках, розбирались аналітики Слова і Діла.

Він уточнив, що «євробляхобізнесмени», своєю чергою, запевнятимуть і ЗМІ, і потенційних покупців «блях», що ці документи не потрібні й поліція нібито не має права перевіряти та вимагати їх для перевірки.

«Але навіщо вони тоді дають покупцю «блях» цілий пакет «лівих» документів? Для показу? Мовляв, за цей пакет і гроші беремо?», – додав експерт.

За його словами, поліція формально ці документи вимагати не має, але є те, про що мовчать «євробляхобізнесмени», коли продають українцям «бляхи».

«Поліція має право й зобов'язана вимагати реєстрації «євроблях», ввезених на тимчасове ввезення більш ніж на 2 місяці, в сервісних центрах МВС», – пояснив фахівець.

У пункті 7 постанови Кабміну №1388 ідеться: «Транспортні засоби, тимчасово ввезені на митну територію України для власного користування більш ніж на два місяці, підлягають державній реєстрації в сервісних центрах МВС на термін, визначений ДФС».

«Тобто, якщо авто на іноземній реєстрації поїздило в Україні 2 місяці й не було зареєстроване в СЦ МВС, то воно вважається незареєстрованим. А ось згідно з КОАП України, за поїздки на незареєстрованому авто водію загрожує перший раз штраф, а при повторному порушенні – «примусове вилучення авто», – підкреслив експерт.

Він висловив надію, що коли «євробляхобізнесмени» зіткнуться з труднощами щодо ввезення «блях», то припинять протидіяти ухваленню законів про скасування або зменшення податків на розмитнення авто, й українці нарешті отримають доступне розмитнення та дешеві авто.

«Все одно не всі українці поїдуть самі до ЄС за авто і «євробляхобізнесмени» зароблятимуть гроші на організації ввезення авто з ЄС, тільки вже чесно й без використання схем», – резюмував Назаренко.

Як повідомлялося, українські митники почали вимагати у водіїв автомобілів із литовською реєстрацією дозвіл на працевлаштування в Литві та трудовий договір.

Нагадаємо, аналітики «Слова і Діла» з'ясували, скільки іномарок на єврономерах їздить в Україні та чим вони небезпечні.

Що на цю тему обіцяли політики – в нашому огляді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: