Торгова угода та санкції США: чи відмовиться Німеччина від «Північного потоку-2»

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

Так, США зробили певні заяви, пропозицію, але ж слід розуміти, що переговори щодо нової торгової угоди можуть затягнутися на рік, два й більше. Сторони обговорюватимуть умови, компанії надаватимуть свої пропозиції, плани. За цей час щось може змінитися й домовлені терміни відкладуться. Це все внутрішнє затягування часу з боку США.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, оцінюючи пропозицію США щодо укладення нової торговельної угоди в обмін на відмову ФРН від «Північного потоку-2 та загрозу санкцій.

«США намагаються показати, що вони не просто протестують проти «Північного потоку», а аргументовано. Хоча який стосунок США мають до «потоку»? Так чи інакше, вони ніби дали конструктивну пропозицію в обмін та аргументували, що проект загрожує енергетичній безпеці Європи. Та знову ж, чому США переживають за Європу? Вони ж не переживають за Китай. Тут логіка втрачена», – зазначив Корольчук.

Є просто геополітичні бізнес-інтереси, додав експерт.

За його словами, неформальні переговори з РФ США проводять щодо координації своїх дій з приводу поставок газу на китайський ринок.

«РФ постачає трубопроводами, Китай збільшує поставки газу. Газ РФ, звичайно, дешевший. США також зараз нарощують туди поставки газу. Вони часто подають це так, що постачатимуть на весь світ. Але ключовими ринками є Китай, Корея та в перспективі лишевиключно їхнє бажання досягнути власних цілей, але не турбота про Європу», – поясив енергетик.

Тому з’являються різні пропозиції про торгову угоду, переговори, але це просто відволікальний маневр та намагання виграти час, уточнив енергетик.

«Другий момент – санкції США проти ФРН, але й тут не все однозначно. Якщо санкції будуть, то, скоріш за все, це буде просто поглиблення конфлікту й на певний період може зіпсувати відносини Німеччини з ЄС, адже зі США й так непрості відносини», – підкреслив Корольчук.

Будівництво «Північного потоку-2»: Німеччина врахує інтереси УкраїниМіністр економіки Німеччини Петер Альтмаєр прокоментував критику США газопроводу Північний потік-2 й пообіцяв врахувати інтереси України в рамках його будівництва.

Крім того, на його думку, цілком імовірно, що компанії Німеччини просто знайдуть обхідні шляхи фінансування, поставок матеріалів.

«Щодо Ірану ми побачили ситуацію. Європа просто в цьому не бере участь. Вийшла з санкційного режиму. Так само може бути й у цій ситуації. Звичайно, проти США так ніхто не піде, але якісь варіанти обходу шукатимуть. Тим паче санкції не є такими одномандатними. Винятки завжди є», – наголосив фахівець.

Підсумовуючи, він підкреслив, що ці ініціативи США щодо ФРН та «Північного потоку-2» є продовженням конфлікту навіть не Німеччини-США та РФ.

«Це продовження політичного бізнес-конфлікту. Намагання США виторгувати кращі умови, ринки, території, куди постачатиметься американський газ. Їх виключно Китай зараз цікавить, а не Європа», – резюмував Юрій Корольчук.

Нагадаємо, Дональд Трамп наполягає на тому, щоб Німеччина відкликала дозвіл на будівництво «Північного потоку-2». Тим часом у ФРН запевнили, що будуватимуть «Північний потік-2»з урахуванням інтересів України.

Раніше голова правління «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що після запуску газопроводів «Північний потік-2» та «Турецький потік» транзит російського газу через Україну скоротиться в 10 разів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: