Скасування торгових преференцій США щодо України: чи вдарить це по економіці?

Читать на русском
Олег Гавришекономічний експерт

США є торговим партнером України, було нарощування продукції, тому, звичайно ж, те, що вони закривають свій ринок для України, погано.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст, фінансовий експерт Олег Гавриш, оцінюючи рішення США припинити для частини українських товарів систему преференцій.

«Безумовно, рішення негативне, адже частину товарів, які ми поставляли до Росії, ми могли переорієнтувати на американський ринок. Звичайно, це вдарить по економіці України, але не настільки сильно, щоб призвести до кардинальних наслідків, знищити експорт або чогось такого», – зазначив Гавриш.

За його словами, велика частина експорту сьогодні зосереджена на країнах Південно-Східної Азії та Північної Африки.

«Тобто фактично в нас дедалі більшу частку торгівлі займають Індія, Китай, Пакистан, схожі країни. Тому від них ми більше й залежимо», – констатував експерт.

«Це рішення є ударом по агрокомпаніях, які поставляли якусь продукцію до США, але це не є глобальною проблемою економіки України, тому що велика частка продукції йде на інші ринки», – уточнив економіст.

Він пояснив, що обмеження поки запровадили на 120 днів, тобто 4 місяці, а це не такий уже й тривалий період.

Іноземні інвестиції в Україні: скільки за 7 років вклали в економікуПрямі іноземні інвестиції в Україну минулого року склали 1 мільярд 817,2 мільйона гривень. Це на 57,5 відсотків менше, ніж у 2016-му.

«Хоча потрібно розуміти, що США це обмеження можуть запроваджувати незліченну кількість разів, продовжувати його», – додав експерт.

«Це політика протекціонізму. Трамп її превалює й розвиває. Її наслідком є запровадження таких ось обмежень», – підкреслив Гавриш.

Крім того, експерт акцентував, що не варто пов'язувати це рішення з якимись торговими нормами та вимогами до нашої продукції.

«За більшістю продукції ми відповідаємо ЄС. І навіть у «Метінвесту» 20% – поставки на ринок Євросоюзу. Аналогічна ситуація з агропродукцією. ЄС купує в нас близько 15% аграрної продукції. Це міф, що Україна не може виробляти якісь продукти, що підходять за якістю для західного ринку. Навпаки, той факт, що в нас були європейські сертифікати, відкрив для нас ринки Близького Сходу, Південно-Східної Азії, Північної Африки», – резюмував Олег Гавриш.

Як відомо, система дає можливість безмитного ввезення на територію США понад 3,5 тисяч видів товарів з України. Під дію обмеження потрапили 155 видів товарів, зокрема деякі продукти харчової, легкої, деревообробної промисловості, машинобудування й низка електроприладів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: