Коли реально може розпочати роботу Антикорупційний суд?

Читать на русском
Роман Куйбідаексперт з правових реформ

Окрім самого ухвалення закону про Антикорупційний суд, відповідно до Конституції, потрібно буде ухвалення ще одного закону, який має внести президент за результатами консультацій із Вищою Радою правосуддя.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів заступник голови правління Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда, оцінюючи заяву президента Петра Порошенка про те, що Антикорупційний суд може бути створений уже в травні.

«Мало ухвалити закон про Антикорупційний суд, який визначить статус суду, особливості добору суддів. Потрібен ще додатковий закон. Наразі такого закону президент не вносив, тому очевидно, що створений він не буде в заявлені президентом терміни», – зазначив Куйбіда.

Ба більше, уточнив він, реально запустити процес не вдасться, оскільки потрібно сформувати склад суду, а це щонайменше півроку.

«Навіть за оптимістичного сценарію Антикорупційний суд може запрацюватити на початку наступного року, не раніше», – додав експерт.

Влада запросила експертів Венеційської комісії долучитися до формування редакції закону до другого читання, звернув увагу фахівець.

«Однак невідомо, чи будуть експерти долучені до процесу, чи будуть обговорювати конкретні норми, чи лише окремі ідеї? Яка редакція в результат вийде – невідомо. Якщо вона буде погоджена з міжнародниками, то є шанс, принаймні міжнародні інституції намагатимуться підтримувати процес його формування», – пояснив Куйбіда.

Якщо влада обере інший шлях і документ погодять без участі міжнародників, то очевидно, що довіри до нього не буде ні в кого, в тому числі з боку міжнародних партнерів.

«Це погано позначиться на інвестиційному кліматі, фінансовій підтримці. В підсумку ситуація з боротьбою з топ-корупцією залишатиметься на тому ж рівні – розслідування йдуть, а справи лежать у судах», – наголосив фахівець.

Щодо самого законопроекту про Антикорупційний суд, то комітет має затвердити редакцію до другого читання, чого ще не відбулося, підкреслив він.

Петренко планує створити Вищий антикорупційний судСказано 26 травня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Експерт додав, що невідомо також, чи працює робоча група, та уточнив, що комітет ще нічого не розглядав.

«У кожному разі, щоб запустити початок формування Антикорупційного суду, потрібно рішення про його утворення. До кінця 2017 року це було за президентом. Вже з 2018 року, відповідно до конституційних змін, суди утворюються законом, проект якого вносить президент після консультацій із Радою правосуддя. В парламенті наразі немає такого законопроекту. Тому просто ухвалення закону не запустить процедуру його формування», – резюмував Роман Куйбіда.

Нагадаємо, ще минулого року міністр юстиції Павло Петренко заявив, що в Україні планують створити Вищий антикорупційний суд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: