Що впливає на курс гривні та яка роль заробітчан?

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

На сьогодні валютний баланс на користь курсу гривні нам забезпечують заробітчани. Цей грошовий потік із року в рік приблизно однаковий і коливається в межах близько 7,5 мільярдів доларів і 10 мільярдів доларів на рік. Цей потік більш-менш прогнозований, тому лише базуючись на ньому, можна не лише забезпечувати стабільний курс гривні, а ы його зміцнення.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова Комітету економістів України Андрій Новак, передає «Слово і Діло».

«Курс будь-якої грошової одинці формується лише від одного – валютний баланс, баланс відтоку й притоку валюти», – зазначив Новак.

Він пояснив, що валютний баланс формується переважно двома потоками. Перше – це співвідношення експорту та імпорту товарів, оскільки експорт приводить валюту до країни, а імпорт – виводить.

«Другий аспект – безпосередні фінансові потоки валюти з країни та до країни. Зокрема, коли країна отримує різні валютні транші від різних джерел. Наприклад, МВФ, ЄС, Світовий банк, ЄБРР – це прямий фінансовий притік до країни. Коли ж наші бізнесмени виводять капітал через офшори – це прямий відтік валюти з країни», – уточнив експерт.

За його словами, ми маємо ще одне велике джерело притоку валюти до країни – гроші заробітчан.

Коли повернуться заробітчани: плюси та мінуси трудової міграції українцівУкраїнці поступово перетворюються на націю трудових мігрантів. Політолог Олександр Радчук розбирався, до яких наслідків може призвести ця тенденція.

Наразі в нас завдяки грошам заробітчан тримається курс гривні, підкреслив економіст, відзначивши, що в 2017 році заробітчани лише офіційними каналами до країни перевели 9,3 мільярда доларів.

Крім того, гроші також передають у конвертах автобусами та поїздами, додав він.

«Для порівняння: прямих іноземних інвестицій минулого року в Україну надійшло 2 мільярди доларів, з яких 1,5 мільярда – гроші з офшорів наших бізнесменів, які частину виведеного капіталу повертають для забезпечення роботи своїх підприємств в Україні. Тобто реальних іноземних прямих інвестицій від неукраїнських компаній в Україну надійшло лише 500 мільйонів доларів», – акцентував Новак.

На його переконання, в Україні питання формування курсу – проблема не стільки валютного балансу, який підтримують заробітчани, скільки політики НБУ та уряду.

Він нагадав, що в бюджеті запланована девальвація до кінця року до рівня 30,1 гривні за долар, але це штучна девальвація.

«Влада аргументує це тим, що девальвація гривні потрібна українським експортерам. Це їх підтримає, й вони витягнуть нашу економіку. Це неправильний підхід. У підсумку бачимо, що ця політика не допомагає ані експортерам, ані економіці», – резюмував Андрій Новак.

Раніше повідомлялося, що українці за 2017 рік перевели з Польщі 100 мільярдів гривень.

Аналітики «Слова і Діла» проаналізували, як змінилося надходження прямих іноземних інвестицій в Україну за 2010-2017 роки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: