ЄС запроваджує платні спецдозволи для в'їзду за безвізом: реакція соцмереж

Читать на русском

Євросоюз змінить правила контролю на своїх кордонах. Щоб в'їхати за безвізом, доведеться заплатити за дозвіл.
Слово і Діло

Європейський Союз із 2021 року запровадить нову систему контролю на своїх кордонах, за якою громадяни «безвізових країн» для поїздки до ЄС будуть зобов'язані оформлювати дозвіл на в'їзд. «Авторизація» коштуватиме 7 євро.

Саме дозвіл діятиме три роки, заявку не потрібно буде подавати й платити збір перед кожною поїздкою. Такі зміни пов'язані зі створенням Європейської інформаційної системи авторизації подорожей.

«Слово і Діло» розбиралося, як у соціальних мережах відреагували на нововведення.

«Цікаво, немає інформації про те, в який термін посольство відповідає на запит про подану анкету – день, місяць або рік. Кава у Відні охолонути може в очікуванні», – написав Макс Бужанський.

«Тобто, по суті, це та сама віза. Тут самі собою напрошуються жарти в дусі «ніколи такого не було й ось знову!» та «недовго музика грала», «перемога». Скасовувати візи, щоб через рік повернути назад ті самі візи, але під іншою назвою. Гібридна війна, гібридна економіка. Тепер ще й безвіз у нас якийсь гібридний. Хоча зрозуміло – Європі треба якось вирішувати проблему з мігрантами з третіх країн, а як вирішувати – лише посиленням контролю при в'їзді. А на те, як це сприймуть ті самі жителі третіх країн, серед яких і Україна, яка безвіз отримала лише рік тому, Європі якось начхати», – вважає журналістка Анастасія Товт.

«Логіка євробюрократів варта захоплення. Тобто ви ніяк не можете завадити натовпу нелегальних мігрантів, які без будь-яких віз і дозволів щодня припливають до вас на ПМЖ. Зате можна ускладнити життя тим, хто їде легально! Без коментарів», – написав політолог Кирило Сазонов.

«Жодного ризику немає для тих, хто не перебуває в базах Інтерполу, й тих, хто не здійснював правопорушення в країнах Шенгенської зони. І це стосується не лише України, а й усіх інших громадян третіх країн. Не маніпулюйте, безвіз залишається», – написав Дмитро Герасименя.

«Для багатьох така новина стала громом серед ясного безвізового неба. Але я хочу нагадати: Україна взагалі отримала безвіз із ЄС у 2017-му лише після того, як євродипломати прописали два ключові механізми проти нелегалів із нашої країни. Перший – отримання ось таких дозволів на в'їзд, де людину перевіряють за всіма базами ЄС. Другий – дострокове припинення безвізового режиму з ініціативи Єврокомісії або однієї з країн, що входять до ЄС. А що, хтось повірив словам Порошенка про те, що Європа просто так відчинила нам безвізові двері?», – написав політолог Дмитро Корнійчук.

Нагадаємо, безвізовим режимом із країнами Європейського Союзу вже скористалися майже півмільйона громадян України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: