Що заважає приватизувати Одеський припортовий завод?

Читать на русском
Ерік Найманфінансовий аналітик
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Ситуація з ОПЗ – яскравий приклад повної безкарності, що панує в державі й наслідком якої є величезні економічні втрати держбюджету.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів керівний партнер компанії Capital Times Ерік Найман, оцінюючи заяву про те, що ФДМ не передає документи про приватизацію ОПЗ, який оцінили в 54 мільйони доларів, до Кабміну й затягує процес.

«У певний момент хтось чомусь ухвалив рішення не висувати ОПЗ на приватизацію. Хтось ухвалив рішення не очищувати його від можливих претензій з боку третіх сторін. Найгірше, що все це тягнеться роками з більшістю українських активів, і за це нікого ще жодного разу не покарали», – зазначив Найман.

За його словами, є сторони, які використовують доходи від ОПЗ в особистих корисливих інтересах.

«Цілком логічною є ситуація, що ці сторони лобіюють те, щоб ОПЗ не продавали», – підкреслив він.

Приватизація в Україні для «чайників»: навіщо вона потрібна та як проходитимеУ листопаді парламент у першому читанні схвалив законопроект про приватизацію. Після підсумкового ухвалення документа близько 3,5 тисячі держпідприємств можна буде передати в приватні руки. Слово і Діло розбиралося, навіщо і як це буде відбуватися.

Щодо ціни, то складно давати якісь оцінки, однак, однозначно, попередня ціна була завищеною, додав фінансист.

«Тоді цифра в 13,175 мільярда гривень, звичайно, звучала завищеною, з огляду на те, що Фонд держмайна не очистив об'єкт від претензій третіх сторін. Чому ФДМ цього не зробив? Ну, скоріш за все, це питання до тодішнього голови, але навряд чи хтось дасть на нього відверту відповідь», – уточнив він.

«На сьогодні, на жаль, в Україні може бути все, включаючи продаж ОПЗ за безцінь», – наголосив Найман.

Своєю чергою експерт «Реанімаційного пакета реформ» Ілля Несходовський пояснив, що ситуація з приватизацією ОПЗ – це фактично політичне блокування.

«Це пов'язано з тим, що об'єкт генерує значний прибуток, який, своєю чергою, присвоюється тими, хто перебуває при владі. Відповідно, саме ті, хто перебуває при владі, й роблять усе можливе, щоб цей об'єкт не був приватизований», – підкреслив він.

Нагадаємо, раніше у ФДМ повідомили, що продати ОПЗ не можуть у зв'язку з тим, що поки не знайшли рішення в питанні токсичних боргів підприємства й ведеться пошук радника для вирішення цієї проблеми.

«Слово і Діло» розбиралося, навіщо взагалі потрібна приватизація в Україні та як вона проходитиме. Детальніше – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: