Скільки коштує безкоштовна стоматологія. Рахункова палата прорахувала, куди йдуть гроші

Читать на русском
Гарантовані державою безкоштовні стоматологічні послуги населення не отримує, бо 90 відсотків коштів ідуть на оплату праці персоналу поліклінік.

Гарантовані державою безкоштовні стоматологічні послуги населення не отримує, оскільки 90% асигнувань ідуть на оплату праці персоналу поліклінік і лише 6% – на придбання медикаментів, пломбувальних та інших витратних матеріалів.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться в звіті управління інформаційної політики Рахункової палати, який є в розпорядженні агентства.

Аудитори Рахункової палати перевірили ефективність використання медичної субвенції на загальні та спеціалізовані стоматологічні поліклініки у Львівській і Рівненській областях у 2015–2017 роках (відповідно 103,9 та 38,5 млн грн). Виявилося, що розмір видатків у розрахунку на одного пацієнта становив 1–1,5 гривні.

«По суті, мета державою не досягнута. Програма надання громадянам гарантованої державою безоплатної медичної допомоги у сфері стоматології, затверджена урядом у 2002 році, апріорі не могла бути виконана через завідомо недосконалий обсяг фінансування», – відзначив заступник голови Рахункової палати Андрій Майснер.

Аудитори наголосили, що через відсутність чітких норм гарантованого обсягу стоматдопомоги видатки з місцевих бюджетів обох областей визначалися за залишковим принципом. Львівські комунальні стоматологи профінансовані минулого року на 77%, рівненські – на 73%.

Натомість благодійні внески від фізичних і юридичних осіб фактично стали прихованою формою надання платних стоматологічних послуг і прямим свідченням незабезпечення безкоштовними послугами населення.

«Державні ресурси пішли, як вода в пісок. Позитив лише в тому, що кошти пішли на заробітну плату для лікарів, але ж за бортом лишилися незахищені верстви населення, які не мають можливості отримати безкоштовні стоматологічні послуги, – відзначив голова Рахункової палати Валерій Пацкан. – Людям за де-юре безкоштовні послуги доводиться платити. То чи є доцільність взагалі в цій субвенції? Необхідно змінювати механізми спрямування бюджетних асигнувань на надання безкоштовних стоматологічних послуг. У тому вигляді, в якому програма існує сьогодні, це неефективне використання бюджетних коштів».

В КМДА планують реформувати систему стоматологічної допомогиСтолична влада планує реформувати систему стоматологічної допомоги, об'єднавши 14 профільних комунальних поліклінік в єдине комунальне неприбуткове підприємство.

Рахункова палата вважає за доцільне уряду доручити МОЗ визначити перелік та обсяг стоматологічної допомоги, що має надаватися комунальними стоматполіклініками громадянам безоплатно з наступним відшкодуванням цим закладам вартості наданих послуг за рахунок медичної субвенції з державного бюджету, а також розробити поетапний план дій реформування надання стоматологічної допомоги громадянам України в рамках реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення.

Нагадаємо, під час кампанії «Лікар для кожної сім'ї» мільйон українців обрали свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, підписавши з ними відповідні декларації.

Також стало відомо, що Кабмін встановив тариф на оплату первинної медичної допомоги.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: