Визнання Донбасу окупованим РФ: чому на це пішло 4 роки та чи є користь?

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

У ПАРЄ визнали Донбас окупованихм РФ. Фактично, щоб домогтися офіційного визнання на міжнародному рівні російського вторгнення на Донбас, знадобилося чотири роки війни.

Про це в ексклюзивному матеріалі «Піти не можна залишитися. Які переваги дає рішення ПАРЄ щодо Донбасу» для «Слова і Діла» розповів журналіст, військовий експерт Денис Попович.

Попович нагадав про заяву голови української делегації в ПАРЄ Володимира Ар'єва про те, що доповідь «Про надзвичайний стан і відступ від конвенції про права людини» була ухвалена з важливою поправкою від України.

«Асамблея проголосувала за фактичне визнання окупації (дійсного контролю) частини Донбасу Росією! Казкам про шахтарів і трактористів із військторгу прийшов кінець і в міжнародних документах», – навів експерт слова нардепа.

Також журналіст зазначив, що ще один український делегат в ПАРЄ Олексій Гончаренко пояснив, що тепер окупована територія Донбасу описана в рішенні ПАРЄ не як non-government controlled territories (неконтрольовані урядом території), а як territories under effective control by the Russian Federation (території, контрольовані Росією).

На його думку, в політичній площині рішення важливе. Найголовнішим досягненням дійсно є те, що казкам російської пропаганди про військторг, «их там нет», повсталих шахтарів, трактористів і «громадянський конфлікт» в Україні перестали вірити вже на міжнародному рівні.

Всі крапки над «і» розставлені: РФ визнана окупантом, який несе повну відповідальність за долю громадян України, що залишилися на тимчасово окупованій території Донбасу, а також за всі беззаконня, які творитимуться щодо цих людей.

Він також нагадав, що після рішення ПАРЄ Кремль втрачає певні козирі, зокрема щодо соціальних виплат громадянам, які залишилися на території ОРДЛО.

Експерт додав, що саме через агресію проти України делегація РФ позбавлена права голосу в ПАРЄ.

Логічним є питання, чому на те, щоб визнати на міжнародному рівні окупацію Донбасу, пішло 4 роки, наголосив журналіст.

На його думку, частково в такому зволіканні винна сама Україна, оскільки ухвалити закон про реінтеграцію вдалося лише в січні 2018 року.

«Саме в законі прописано, що РФ несе відповідальність за моральний і матеріальний збиток, заподіяний Україні, органам влади й місцевого самоврядування, фізичним і юридичним особам. А тимчасово окупованими названі ті райони Донецької та Луганської областей, які контролюються збройними формуваннями й окупаційною адміністрацією країни-агресора», – уточнив Попович.

ПАРЄ визнала окупацію Донбасу Росією: що пишуть у соцмережахПАРЄ врахувала поправки української делегації й визнала, що частина Донбасу окупована Росією.

Україна спочатку сама мала назвати речі своїми іменами, а вже потім вимагати цього від міжнародних структур, акцентував експерт.

За його словами, в цій ситуації РФ має виходи. Суть першого полягає в тому, щоб визнати «Л/ДНР» або навіть спробувати приєднати ОРДЛО за кримським варіантом. Однак за цим можуть послідувати санкції, які будуть потужнішими за ті, що вже й так обвалили російський фондовий ринок 9 квітня.

«Другий варіант – піти з Донбасу й задовольнити фінансові претензії України за зруйнований Донбас після війни, тобто визнати поразку. Але на це Кремль не піде», – пояснив журналіст.

На практиці це лише посилить позиції України та її союзників у виснажливих переговорах про те, на яких умовах вводити на Донбас миротворців.

«Сенс посилення в тому, що РФ на міжнародному рівні більше не зможе залишитися осторонь «сутичкою» в українському питанні. «Л/ДНР» виводяться з гри й не зможуть стати навіть учасниками переговорного процесу. Тепер другою стороною переговорів про деокупацію Донбасу є РФ», – резюмував Денис Попович.

Докладніше – в матеріалі «Піти не можна залишитися. Які переваги надає рішення ПАРЄ щодо Донбасу».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: