Гучні затримання без вироків: як працює НАБУ протягом трьох років?

Читать на русском
Борис Малишевексперт з правових питань

Варто чітко розуміти, що НАБУ – це орган який розслідує злочини, проводить досудові розслідування, його функції завершуються на стадії передачі справи до суду. Далі включаються САП та судові органи. Виходячи з цього й варто давати оцінку. Якщо взяти досудові розслідування, які проводить НАБУ, то результати трьох років позитивні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із правових питань Борис Малишев, оцінюючи три роки роботу НАБУ та заяву Артема Ситника про те, що західні експерти визнали Бюро політично незаангажованим органом.

«Так, НАБУ дорікають і вказують, що є гучні затримання, але немає вироків. Та, власне кажучи, претензії можуть бути з приводу того, що НАБУ допускає процесуальні порушення, але свою функцію Бюро виконує. Фіксування злочинів, збір доказової бази – все є. Потім естафету передають САП та суду. На судовій стадії є проблеми, саме там справи зупиняються», – зазначив Малишев.

Три роки на посаді: як голова НАБУ Ситник виконує обіцянкиГолова НАБУ Артем Ситник був призначений на свою посаду 16 квітня 2015 року. Слово і Діло розбирається, як він виконує обіцянки.

Тому на стадії досудового розслідування НАБУ працює більш-менш успішно, додав він.

Експерт пояснив, що відсутність вироків у справах, які розслідує НАБУ, відсутність відшкодування до бюджету збитків завданих корупційними злочинами – це не компетенція НАБУ.

«Це компетенція САП та судових органів. Тому негатив з приводу відсутності вироків не зовсім правильно відносити до НАБУ», – уточнив фахівець.

На його думку, три роки – це час становлення НАБУ як доволі дійсно незалежного, професійного органу.

«Наразі це найбільш прогресивний орган серед усіх, що здійснюють досудове розслідування», – підкреслив він.

З іншого боку, недоліки в діяльності, безумовно, мають місце, наголосив експерт.

За його словами, передусім НАБУ варто підвищувати рівень дотримання норм кримінально-процесуального права, щоб на невідповідностях слідчих дій із КПК не розвалювалися справи.

«Слідчі дії мають бути в рамках КПК з дотриманням прав підозрюваних зі ще більшими гарантіями, ніж це передбачено КПК. Тоді будуть зібрані докази, буде складно розвалити в суді справу стороні захисту», – резюмував Борис Малишев.

Детальніше про те, як директор НАБУ Артем Ситник виконує обіцянки, – в нашому огляді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: