Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Кістіон заявив, що поруч із зоною відчуження ЧАЕС будуватимуть сховище для відпрацьованого палива

11 травня 2017 року віце-прем'єр-міністр України Володимир Кістіон заявив, що у Київській області, поруч із зоною відчуження ЧАЕС будуватимуть сховище для відпрацьованого ядерного палива. «В Україні будується декілька сховищ. Одне сховище збудовано на Запорізькій атомній електростанції. Друге сховище, яке будується, на території Чорнобильської зони відчуження. Третє сховище заплановано збудувати на майданчику Хмельницької атомної станції. Четверте сховище буде будуватися в Київській області поруч із зоною відчуження», – заявив Кістіон (відео 35:55-37:02).
Не виконано
Сказано 11 травня 2017 р.

Джерело

  • https://youtu.be/lS0NEsAgS-k?t=35m55s
  • https://minfin.gov.ua/news/view/enerhoatom-pidpysav-kredytnu-uhodu-na-finansuvannia-proektu-z-budivnytstva-tsentralizovanoho-skhovyshcha-vidpratsovanoho-iadernoho-palyva-pid-harantii-derzhavy?category=novini-ta-media
  • https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/uploaded-files/Zvit%202018.pdf
  • https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/uploaded-files/Zvit%202018.pdf
  • https://menr.gov.ua/news/32491.html

Результат

21 грудня 2017 року Міністерство фінансів України, ДП «НАЕК «Енергоатом» та Корпорація зарубіжних приватних інвестицій (OPIC) і Central Storage Safety Project Trust підписали угоди про залучення 250 мільйонів доларів США на зведення Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива в Київській області.

Відповідно до звіту уряду за 2018 рік, у Київській області здійснюється будівництво двох сховищ для відпрацьованого ядерного палива. Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) та сховище відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2), які знаходяться на території зони відчуження ЧАЕС. Сховище № 21А пункту захоронення радіоактивних відходів «Буряківка» теж знаходиться на території зони відчуження ЧАЕС.

Враховуючи те, що станом на липень 2019 року сховище не побудовано, тому обіцянці незадовго до позачергових виборів ВРУ і відставки уряду присвоєно статус «не виконано».