У МінТОТ розповіли, як захищатимуть права громадян України в Криму

Читать на русском
Міністерство з питань тимчасово окупованих територій розробило розширений план заходів щодо захисту громадян України, які проживають на тимчасово окупованих Росією територіях.

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій розробило розширений план заходів щодо захисту громадян України, які проживають на тимчасово окупованих Росією територіях.

Про це під час брифінгу повідомив міністр із питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш, передає «Слово і Діло» з посиланням на «РБК-Україна».

«До того, поки перехідний період щодо повернення території Автономної Республіки Крим під контроль України не почався, ми маємо підтримувати максимальні зв'язки з населенням. Ми очікуємо, що план буде планом усіх без винятку органів. Головне зараз – це питання безпеки. Ми сподіваємося, що РФ дійде до рішення про виведення своїх військових, і ми почнемо транзитний період», – заявив Черниш.

За словами першого заступника міністра з питань окупованих територій Юсуфа Куркчи, план заходів передбачає 15 завдань.

У кримчан можуть забрати українські паспорти: чого не врахувала влада?Президент пропонує дозволити припиняти громадянство України жителів Криму, які беруть участь у російських виборах. У ситуації розбирались експерти.

«На узгодження цього плану ми витратили майже рік. Це стосується того, що виконавців цього плану майже 60. План передбачає 15 завдань, 50 заходів, ухвалення та розробку 10 нормативно-правових актів. У плані закріплені такі заходи: забезпечення прав і свобод, зв'язок із громадянами України з АРК, доступ до культури та ЗМІ, доступ до медицини, полегшення доступу до української освіти, розвиток КПВВ і налагодження транспортної інфраструктури. Це створення ЦНАП, сервісних зон та організація транспортного сполучення з КПВВ до найближчих обласних центрів країни. Нашою метою є вдосконалення порядку переміщення фізичних осіб, вдосконалення процедури оформлення документів про народження, смерть, а також документів, що засвідчують особу», – додав Куркчи.

Міністр підкреслив, що позиція міжнародних партнерів щодо Криму кардинально змінилася. Втім, до початку транзитного періоду Україна ще має підготуватися до повернення окупованого півострова. Зокрема, підготувати українських чиновників працювати в перехідний період.

«По-перше, я хочу сказати, що політично змінилася позиція міжнародних партнерів щодо Криму. Це ви можете побачити на прикладі двох політичних заяв «Великої сімки». Якщо заява попереднього року – це загальні речі, то цього року чітко вказується, що Крим має бути повернутий Україні. Це серйозна новина за останні чотири роки в світі. Чи готові ми до повернення завтра? Ні, не на 100%. Але ми працюємо над цим», – заявив Черниш.

Раніше стало відомо, що в Криму планують продати готелі та санаторії.

Нагадаємо також, НБУ випустить монети із зображенням Криму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: