Тенденції торгівлі: чому Україна перестає бути дешевою для життя країною

Читать на русском
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

Україна перестає бути дешевою для життя країною. Підтвердженням є статистика Держстату, яка показує зростання імпорту. Імпорт за січень-лютий цього року зріс на 20% порівняно з тим самим періодом минулого року. Експорт за цей час додав лише 18%.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав гендиректор Української асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко, передає «Слово і Діло».

«Яскравим прикладом того, що війна, яку ми ведемо з Росією, є гібридною, є те, що вона знов імпортер №1 до нашої країни. 25% приросту багато про що свідчать», – зазначив Дорошенко.

Під другим номером іде Китай, який збільшив поставки товарів в Україну на 37%, додав експерт.

«Країни першої п’ятірки імпортерів також збільшили свою присутність на нашому ринку: це Німеччина – на 12%, Польща – на 23% та Білорусь – на 7%. Водночас як Україна зменшила свій експорт до РФ та Китаю», – уточнив він.

За його словами, все одне російський ринок залишився основним для продажу української продукції, хоча виробники знизили поставки на нього на 5%.

«Другим номером є Польща, до якої ми збільшили поставки товарів, продуктів та послуг на 33%. №3 – Італія, що купила в нас на 59% більше. До Туреччини Україна збільшила експорт на 16%, а от до Індії, яка замикає топ-5 країн, поставки зменшилися на 28%», – підкреслив економіст.

Україна стала ввозити більше російської нафти, а до Європи – постачати агропродукціїЗ ким ми стали активніше торгувати та як змінилася структура експорту-імпорту в 2016-2017 роках, дізнавались аналітики «Слова і Діла».

Враховуючи дані ДФС, єдиною групою товарів, що продемонструвала негативну динаміку, є продукти та агропродукція. Україна зменшила їх продажі на зовнішні ринки на 5%, а імпортувала – більш ніж на 23%, констатував він.

«Таким чином, подальше зростання вартості українських продуктів збільшуватиме імпорт, який відновлює свою частку, що була втрачена в 2014 році. Саме такі прогнози були ще в 2017 році. Ба більше, з кожним роком ця тенденція лише посилюватиметься», – резюмував Олександр Дорошенко.

Аналітики «Слова і Діла» дослідили, як змінилася структура експорту-імпорту в 2016 та 2017 роках.

Також ми розповідали про торгове співробітництво нашої країни з ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: