Операція Об'єднаних сил: чим новий формат відрізняється від АТО?

Читать на русском
Микола Сунгуровськийдиректор військових програм

На жаль, зміна формату на Донбасі не вирішить конфлікту, тому що війська як були, так і залишаться на неконтрольованих територіях. Але все-таки ситуація може покращитися в іншій площині.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський, оцінюючи переформатування АТО в Операцію Об'єднаних сил.

«Зміна формату дозволить поліпшити управління військами й загалом силами, які там перебувають. Відмінність у тому, що всі сили тепер переходять у підпорядкування Об'єднаного штабу. Знімається та невизначеність, яка була раніше. Начебто керує Антитерористичний центр, основні завдання лягають на Генштаб, а в результаті незрозуміло, хто кому підпорядковується, який порядок проходження всіх розпоряджень, хто ким керує», – зазначив Сунгуровський.

Він уточнив, що новий формат дозволить упорядкувати управління силами й засобами, які відповідають за ситуацію, що склалася.

Річниця АТО: як влада виконує свої обіцянки перед військовослужбовцямиЗа чотири роки, поки тривала АТО, нардепи, чиновники та верховний головнокомандувач дали більш ніж 500 обіцянок, пов'язаних з армією, соціальним забезпеченням військовослужбовців та їхніх сімей, а також переселенцями з Донбасу.

За його словами, управління стає більш оперативним.

_«Тобто в разі виникнення будь-яких непередбачених ситуацій з боку противника час реакції помітно знижується. Це великий плюс», – додав експерт.

Крім того, спроститься порядок матеріально-технічного забезпечення, підкреслив Сунгуровський.

«Усе буде в одних руках. Це потрібно, й теорія з практикою це підтверджують», – акцентував він.

«Вирішення конфлікту залежить від багатьох інших факторів. Поки не перекриють кордон із РФ, звільнення української території силами ЗСУ не буде. Мир на Донбасі може з'явитися лише через миротворчу операцію», – пояснив фахівець.

Він наголосив, що Операція Об'єднаних сил не впливає на ситуацію.

«Але за ступенем виконання мандата миротворчої операції ті функції, які виконує миротворча операція, поступово передаватимуться українській стороні. І такий формат якраз спростить передачу», – резюмував Микола Сунгуровський.

Нагадаємо, 30 квітня завершиться антитерористична операція й почнеться новий формат під керівництвом Об'єднаних сил.

Як влада виконує свої обіцянки перед військовослужбовцями – в нашому огляді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: