Обшуки на «Мотор Січі»: стали відомі подробиці

Читать на русском
Запорізькі ЗМІ пов'язали обшуки СБУ на підприємстві Мотор Січ з ухиленням від сплати податків, а також із продажем контрольного пакета акцій іноземним компаніям.

Запорізькі ЗМІ пов'язали обшуки СБУ на підприємстві «Мотор Січ», яке контролюється народним депутатом України В'ячеславом Богуслаєвим, з ухиленням від сплати податків, а також із продажем контрольного пакета акцій іноземним компаніям.

Як передає «Слово і Діло», про це повідомляє «1-й Запорізький».

Генпрокуратура виявила схему розтрати на «Мотор Січі» на 350 мільйонів гривеньГенеральна прокуратура виявила на ПАТ «Мотор Січ» схему розтрати із закупівлею «сміттєвих» цінних паперів і переведенням на рахунки фіктивних підприємств понад 350 мільйонів гривень, які потім переводилися в готівку через банки.

«Зараз на заводі працюють фахівці столичного управління СБУ. У прес-службі «Мотор Січі» поки не коментують обшуки», – йдеться в повідомленні.

Експерти розглядають дві версії. За однією – це ухилення від податків при приватизації «Мотор Січі» в 90-ті роки. Внаслідок мінімізації вартості приватизованого майна бюджет недоотримав кошти в особливо великих розмірах. У серпні минулого року Генпрокуратура почала розслідування за цим фактом.

Друга версія торкається продажу контрольного пакету акцій посадовцями й власниками ПАО «Мотор Січ» на користь іноземних компаній. Зокрема, йдеться про громадянина Китаю, власника Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Ван Цзі. За версією ЗМІ, з минулого року він контролює 56% акцій підприємства. Цю долю китаєць нібито купив у народного депутата України, генерального конструктора й президента АТ «Мотор Січ» 79-річного В'ячеслава Богуслаєва та підконтрольних йому структур.

Після угоди з китайцем Служба безпеки України в червні порушила справу про «диверсію» – мовляв, потужності заводу новий власник може вивезти з України, а сам завод знищити. Перекидання більш ніж 50% акцій та активів підприємства, за версією правоохоронців, можуть призвести до ліквідації й повного знищення єдиного унікального заводу з виробництва авіадвигунів.

У вересні 2017 року Служба безпеки України через суд домоглася арешту іменних акцій компанії «Мотор Січ» на час проведення досудового розслідування за частиною ч. 1 ст. 14 (підготовка до злочину), ст. 113 КК України (диверсія).

Водночас Богуслаєв не підтвердив, але й не спростував інформацію про продаж контрольного пакета запорізького підприємства китайцям.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: