Наскільки Конституція дозволяє президенту України втручатися в справи церковні

Читать на русском
Юристи вважають, що відділення церкви від держави, зафіксоване в Основному законі країни, звикли сприймати як незаперечну істину. Хоча й її можна трактувати по-різному.
Петро ПорошенкоСлово і Діло

Помісна православна церква може з'явитися в Україні вже до 1030-річчя Хрещення Русі, яке відзначатиметься в червні цього року. Принаймні на це розраховує президент Порошенко, який заявив, що під час візиту до Туреччини обговорював таку можливість зі Вселенським Патріархом Варфоломієм I. Для того, щоб отримати рішення про надання автокефалії православній церкві в Україні, Порошенко готує спеціальне звернення, й попросив нардепів підтримати його. Чи може президент України втручатися в справи церковні, якщо в нашій країні церква відокремлена від держави, ми запитали експерта з конституційного права Олександра Москалюка.

«У Конституції є вичерпний перелік повноважень президента, серед яких немає компетенції, пов'язаної з релігійними питаннями. Але річ у тім, що його заява про помісну церкву в Україні не має юридичного значення й нікого ні до чого не примушує. З точки зору права, така заява не може якимось чином оцінюватися», – пояснив юрист.

Єдина помісна Церква: утопія чи реальна перспектива?Президент України заявив, що Україна як ніколи близька до створення власної автокефальної помісної церкви. Чи так це та в чому основні перепони?

Якщо виходити з того, що в Україні церква відокремлена від держави, то, на думку Москалюка, ці положення Конституції можна трактувати по-різному, але основний момент полягає в тому, що президент лише зробив заяву, нікого ні до чого не зобов'язуючи.

«Згідно з Конституцією, глава держави може висловлюватися з будь-яких питань, що стосуються інтересів українців. Інша річ, що така ініціатива цілком може принести йому додаткові бали в майбутній передвиборчій кампанії. Але якщо, наприклад, у Греції, Болгарії, Швеції або Великій Британії церква не відокремлена від держави, то автокефалія в православному світі, як правило, має чіткі політичні кордони. Фактично, вона пов'язана з державою», – сказав Москалюк.

На його думку, в Україні відокремленість церкви від держави звели в абсолют, хоча, за великим рахунком, її можна сприймати виключно як неможливість держави зобов'язувати до чогось церкву.

«Якщо йдеться про релігійні обряди та інші теософські питання, то держава не має втручатися в цю сферу. А там, де церква хоче захищати своє право власності, а це правовий інститут, пов'язаний із державою, вона має виступати як юридична особа. Адже періодично церква звертається до держави з проханням, наприклад, захистити її майно. Але як особа юридична вона має дотримуватися чинного законодавства, зокрема в частині господарсько-правових відносин», – підкреслив Москалюк.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко заявив, що готує звернення до Вселенського патріарха Варфоломія із закликом видати томос щодо автокефалії православної церкви в Україні.

Порошенко зазначив, що відповідне звернення вже підписали всі єпископи Української православної церкви Київського патріархату, й додав, що «двері відкриті» для єпископів інших церков.

Він також звернувся до Верховної Ради з проханням підтримати його ініціативу.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: