Об`єднання православних церков: в УПЦ вказали на проблеми

Читать на русском
На сьогоднішній день важко сказати, як буде розвиватися процес примирення між православними церквами в Україні та чи буде він розвиватися взагалі.

На сьогоднішній день важко сказати, як буде розвиватися процес примирення між православними церквами в Україні та чи буде він розвиватися взагалі.

Таку думку висловив «Слову і Ділу» Митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський, вікарій Київської митрополії Олександр (Драбинко).

Сила Хресної ходи: куди приведе релігія в питаннях національної безпеки?Минулий тиждень вкотре запам’ятався напруженим трафіком у центрі столиці: православні зі всієї України зійшлися в Хресній ході, щоб відсвяткувати День хрещення Русі. Які потенційні небезпеки приховує в собі нібито мирна релігійна акція?

«Я високо ціную крок Патріарха Філарета, оскільки він зробив перший крок до примирення, спрямувавши відповідного листа до Архієрейського собору (РПЦ, - ред.). Дав привід, щоб в нашій країні, розкол, який ми маємо майже чверть століття було нарешті ліквідовано. Причому дав в дуже толерантній, не образливій формі. А от наскільки може бути реальним зближення сьогодні сказати важко. Я не знаю мотивації сторони, котра приймала цей лист», - зазначив Митрополит Олександр.

За його словами, якщо судити з повідомлень ЗМІ, «приймаюча сторона вважає, що це повинен бути акт покаяння з боку Філарета, складання з себе повноважень».

«У свою чергу Патріарх Філарет говорить про абсолютно інше – про відміну рішень РПЦ, які заважають примиренню. Складено комісію, але у що це виллється незрозуміло. Бачення процес у сторін різне. Поки що в РПЦ говорячи про примирення мають на увазі протилежне - повернення Патріарха Філарета і всієї його структури до лона РПЦ», - сказав Митрополит Олександр.

Нагадаємо, в кінці листопада Філарет звернувся із листом до голови РПЦ Кирила із пропозицією сприяти об`єднанню православних церков.

Нагадаємо також, що голова СБУ і Патріарх Філарет обмінялися нагородами.

Раніше повідомлялося, що президент Петро Порошенко взяв участь у Молитві за Україну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: