Українським медикам спростять умови роботи в Польщі

Читать на русском
Польща має намір вирішити проблему недостатньої кількості медичного персоналу за допомогою українських медиків.

Міністерство охорони здоров'я Польщі має намір спростити працевлаштування для іноземних медичних працівників, зокрема для українців.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє Rzeczpospolita.

У Польщі з'явиться орган із питання українських мігрантівУ МЗС Польщі вважають, що назріла необхідність створення відомства, яке займалося б питаннями українських мігрантів на державному рівні.

Відомство звернулося до міністра науки і освіти з пропозицією внести зміни до закону про вищу освіту, які привели б процедуру підтвердження диплома про вищу медичну освіту Польщі у відповідність до європейських норм.

Зараз особи, які не є громадянами ЄС, проходять процедуру підтвердження (нострифікації) диплома про вищу освіту, що є вкрай складною. Водночас щодо молодших фахівців така процедура в Польщі взагалі не проводиться.

Зазначається, що з цією ініціативою можуть не погодитися експерти з ЄС, адже нострифікація диплома означатиме, що кваліфікація буде визнана в усіх країнах-членах.

Польща хоче полегшити іноземним медикам працевлаштування в Польщі з метою вирішення власної проблеми нестачі медперсоналу. Так, зараз близько 500 осіб намагаються отримати дозвіл на медичну практику в Польщі. Переважно це поляки, які отримали медичну освіту в Україні.

Як свідчать дані Вищої палати медсестер і акушерок, третина медсестер у Польщі – пенсійного віку. Тобто близько 73 тисяч осіб можуть вийти на пенсію (загалом у Польщі 220 тисяч медсестер).

Серед вимог до іноземних працівників – вільне володіння польською мовою.

Раніше стало відомо, що уряд Польщі працює над новими положеннями соціально-міграційної політики, які мають полегшити перебування в Польщі трудових мігрантів, зокрема з України.

Як повідомлялося, до кінця 2020 року на польський ринок праці прибуватимуть 200-300 тисяч українців щорічно.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: