Екологи розповіли, що військові тестували нову зброю в заповіднику

Читать на русском
Екологи та правозахисники заявили, що у заповідній зоні Чорноморського біосферного заповідника Збройні сили провели бойові навчання.

Екологи та правозахисники заявили, що у заповідній зоні Чорноморського біосферного заповідника Збройні сили провели бойові навчання. Це завдало заповіднику збитків на 12 мільйонів гривень.

Про це заявляє екологічна правозахисна організація ЕПЛ, пише «Слово і Діло».

Будь-яке перебування на території заповідної зони сторонніх осіб, будь-яка діяльність та навіть прольоти над його територією нижче 2000 метрів – заборонені, пояснюють екологи. Ще 3 квітня робоча група обговорила намір ЗСУ вкотре провести випробовування нових озброєнь на території Чорноморського біосферного заповідника.

Тоді представники Міноборони підтвердили, що на території заповідника заплановані випробовування нового вітчизняного ракетного комплексу.

Нові масштабні навчання: в Міноборони розкрили плани на 2018В Україні стартують військові навчання Rapid Trident-2018, в яких візьмуть участь понад 2 тисячі військових.

Через декілька днів на території «найбільш дикого, віддаленого урочища «Білі Кучугури» відбулись розриви боєприпасів нових та експериментальних зразків важких озброєнь», кажуть в ЕПЛ.

Керівництво заповідника й НАН України, в системі якої він працює, категорично заперечували проти проведення навчань.

Заповідник вирішив «вимагати від органів державної влади припинити використання територій і акваторій Чорноморського біосферного заповідника в якості «полігонів» для проведення випробувань озброєння та військової техніки через те, що ці випробування є руйнівними для унікальних природних комплексів заповідника».

Навчання відбулись в період початку гніздування птахів, які за 91 рік існування заповідника не знали таких масштабних факторів турбування, заявляють правозахисники ЕПЛ.

Ці навчання нашкодили державі. Працівники заповідника знайшли місце обстрілів та склали акт про виявлені пошкодження. Загальна сума збитків, нарахування якої входить в повноваження служби державної охорони заповідника – 12 693 257,48 грн (в цю суму не входить самовільне використання земельної ділянки а також вартість навчань, що в цьому випадку є нецільовим використанням бюджетних коштів), додають в ЕПЛ.

Правозахисники заявляють, що бойові навчання в заповіднику тягнуть за собою відповідальність за статтею 252 Кримінального кодексу України.

За даними організації, наступний обстріл території заповідника запланований на 18-20 квітня 2018 року. «Українська правда. Життя» надіслала запит з проханням прокоментувати ситуацію до Міністерства оборони України.

Випробовування провели у заповідній зоні Чорноморського біосферного заповідника, території з найбільш суворим охоронним режимом, який існує в природоохоронному законодавстві України, пояснює ЕПЛ.

У 1984 заповідник першим з усіх в СРСР взяли під охорону ЮНЕСКО.

Нагадаємо, що в Чернівцях майстри студії писанкарства Жіттедай підготували звернення до Міносвіти щодо ініціювання внесення української писанки в списку всесвітньої нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

Також з'ясувалося, у скільки обійдеться оновлення парку «Софіївка».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: