Підвищення пенсій військовим: особливості перерахунку та забезпечення

Читать на русском
Галина Третьяковаголова Інституту громадянських свобод

Підвищення пенсій військовим проходитиме в три етапи. Перший етап передбачає передачу довідок про заробітну плату до Пенсійного фонду.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла голова Інституту громадянських свобод Галина Третьякова, оцінюючи підвищення пенсій військовим із 1 квітня цього року.

«Перерахування відбувається згідно з постановою уряду №103, яка вийшла ще в лютому. Всі служби, які входять у тому числі й до Кабміну, мали подати довідки про зарплату до ПФ. Частина подала в електронному вигляді, інша – в паперовому. Якісь служби вже надали інформацію щодо своїх пенсіонерів на 80%, якісь – на 35%, у всіх різні показники. Таким чином, відповідно до надходження цих довідок до ПФ, Фонд робить підрахунки», – зазначила Третьякова.

Експерт підкреслила, що індексація закладена до бюджету. Наразі перерахунок відбувається відповідно до запланованих у бюджеті індексацій.

«Звичайно, велися переговори щодо зміни формули нарахування, але законопроект до ВР так і не був поданий. Тому перший етап передбачає індексацію відповідно до постанови Кабміну, а перерахування, своєю чергою, проводяться відповідно до наданих довідок», – уточнила вона.

Скільки українські військові отримують за участь в АТОНапередодні річниці початку АТО Слово і Діло розбиралося, скільки військові отримують за участь у бойових діях.

Щодо більшого перерахування, то воно проводитиметься на другому етапі й буде закладене до бюджетного фінансування 2019 року, продовжила Третьякова.

За її словами, цьогоріч перерахування не буде.

«Хіба що Мінсоцполітики та Рада національної безпеки разом подадуть якийсь оновлений законопроект», – додала фахівець.

Вона наголосила, що крім того, що потрібно закрити вимоги для чинних пенсіонерів, ще потрібно створити хороші умови для пенсійного забезпечення тих військових, які сьогодні перебувають на службі.

«Тут велике значення має й моральний дух армії, бо ми країна, що воює. Велике значення має створення таких соціальних умов, які були б привабливими на службі, адже поступово ми маємо перейти до контрактної армії. Наші військові мають мати належний соцзахист. Готуючи нові правила виходу на пенсію, варто це врахувати», – пояснила експерт.

Крім того, вона нагадала, що пенсійний вік для військових знизили.

«Закон уже підписав президент. Пенсійний вік для військовослужбовців складає 55 років, на відміну від цивільних, у яких 60 років», – уточнила фахівець.

На її переконання, жодних наслідків для ПФ через підвищення пенсій для військових не буде. Для цивільних пенсіонерів індексація відбулася з жовтня 2017 року, але це оновлення не зачепило тоді військових, уточнила вона.

«Мінсоцполітики обіцяло внести все через закон до кінця року, але його не узгодили з РНБО, міністерствами, а Кабмін довго думав, що робити, тому що часу на те, щоб ухвалити закон через ВР, обмаль. Тому знайшли можливість підвищити пенсії військовим через постанову Кабміну. Тобто планувалося через закон, але зробили через постанову уряду. Однак бюджетне фінансування було закладене», – резюмувала Галина Третьякова.

Раніше «Слово і Діло» розбиралося, скільки українські військові отримували за участь у бойових діях або АТО в 2016-2018 роках.

Що українські політики обіцяли військовим пенсіонерам – у нашому огляді.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: