Порошенко підготував зміни в держзакупівлях на ProZorro

Читать на русском
Президент України Петро Порошенко пропонує забезпечити прозоре та якісне здійснення державних закупівель із використанням системи ProZorro.

Президент України Петро Порошенко пропонує забезпечити прозоре та якісне здійснення державних закупівель із використанням системи ProZorro.

Відповідний проект закону № 8265 від 13 квітня про внесення змін до закону України «Про державні закупівлі» та деяких інших законодавчих актів України глава держави направив до Верховної Ради. Як інформує «Слово і Діло», про це повідомляє УНН з посиланням на текст законопроекту, розміщений на сайті парламенту.

Так, серед іншого, в проекті закону пропонується, що в разі здійснення закупівель товарів, робіт і послуг, вартість яких не перевищує 50 тисяч гривень, замовник може використовувати електронну систему закупівель. У разі здійснення таких закупівель без використання електронної системи закупівель замовник обов’язково оприлюднює звіт про укладений договір разом із цим договором та усіма додатками до нього в електронній системі закупівель відповідно до статті 10 цього закону. Крім того, пропонується врегулювати процедури закупівель товарів, робіт і послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень та є меншою за вартість.

Крім того, пропонується встановлення правових умов для здійснення замовниками «спрощених закупівель» в електронній системі, які забезпечать затвердження єдиних правил для всіх суб’єктів сфери публічних закупівель, створення сприятливих умов для запобігання корупції (тобто виведення таких закупівель із «сірої» зони) та підвищення рівня конкуренції під час здійснення закупівель товарів, робіт і послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень та є меншою за вартість, що встановлена в абзацах другому й третьому частини першої статті 2 закону, що є передумовою для розширення ринку середнього та малого бізнесу.

Проектом передбачається внесення змін, які призведуть до зменшення можливості зловживань недобросовісними скаржниками механізмом оскарження для штучного затягування процедур закупівель та створення тиску на замовників, і водночас забезпечить відповідне право суб’єктів господарювання на оскарження процедур закупівель згідно з принципами здійснення публічних закупівель.

Також пропонується доповнити частину другу статті 2 закону положенням, яким визначається, що умови, порядок та процедури закупівель товарів, робіт і послуг не можуть встановлюватися або змінюватися іншими законами України, крім законів, що містять виключно норми щодо внесення змін до цього закону та/або до закону України «Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони».

Крім того, пропонується виключити з переліку закупівель, особливості яких встановлюються окремими законами, закупівлі нафти або нафтопродуктів сирих, а також телекомунікаційних послуг, у тому числі з ретрансляції радіо- та телесигналів (крім послуг мобільного зв’язку та послуг інтернет-провайдерів).

Тендери ProZorro: названий механізм боротьби з шахрайствомProZorro запускає механізм ризикових індикаторів, які автоматично визначатимуть потенційні порушення в тендерах.

У пояснювальній записці до законопроекту додається, що метою проекту є забезпечення ефективного, прозорого та якісного здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг з урахуванням технічної реалізації електронної системи закупівель, а також задля однозначного застосування норм закону та усунення їх неточностей.

Раніше Порошенко підписав закон про внесення змін до закону про державні закупівлі та деяких інших законів про здійснення моніторингу закупівель.

Як відомо, ProZorro запускає механізм ризикових індикаторів, які автоматично будуть визначати потенційні порушення в тендерах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: